Bănci care-ți dau banii pe degeaba

Adică bănci care-ți oferă acces gratuit la banii tăi munciți cu sudoare, că nici un bancher nu e atât de inconștient să dea bani pe degeaba și să arunce cu bancnote pe fereastră. Însă și cei care-ți mulg salariul prin taxe și comisoane sunt destui. Știi câte comisioane bancare există pentru un cont curent cu card atașat? Cam câte vrea banca. Simpla deschidere a unui cont curent cu un card atașat poate presupune plata a numeroase taxe și comisioane pentru o multitudine de “servicii”, care în mod normal ar trebui să fie incluse în taxa lunară a administrare a contului.

Din păcate, pe lângă taxa de administrare a contului, există și taxa de administrare a cardului, comisionul de retragere de la bancomatele băncii, comisionul de retragere de la bancomatele altor bănci sau comisionul pentru transferuri către un cont deschis la o altă bancă. Ba mai avem unele bănci ce percep comision pentru simpla interogare a soldului. Și, desigur, acestea sunt doar cele cu care te intersectezi cel mai des.

Totuși, în ultima perioadă, au început să apară mai multe bănci care oferă diverse reduceri și eliminări de taxe, adesea în cazul în care acumulezi un anumit venit lunar minim în cont. Atâta timp cât nu vorbim despre jocuri de noroc, sursa banilor respectivi contează mai puțin: salariu, diverse colaborări de tip freelancer sau orice transfer care depășește suma minimă necesară.

Cu astfel de conturi, la unele bănci din România poți ajunge să nu mai plătești niciun fel de comision asociat contului, respectiv cardului tău. Sună bine? În acest articol îți prezint ce poți obține gratuit de la cele mai mari zece bănci din România.

Bănci de unde retragi gratuit la orice bancomat

De departe, cea mai generoasă ofertă este la ING Bank. Începând din 5 iulie 2017, toți clienții care primesc venituri de cel puțin 700 de lei pe lună și care efectuează cel puțin o tranzacție cu cardul atașat contului, plată pe internet sau la POS, scapă de orice fel de comision pentru contul curent, pentru cardul atașat sau pentru retragerile de numerar de la orice bancomat. În plus, serviciul de internet banking este gratuit în cazul în care optezi pentru logarea prin parola, fără utilizarea unui Digipass. Reține însă că, dacă nu respecți regula veniturilor, vei plăti un comision de 5 lei la retragerile efectuate prin bancomatele altor bănci.

Raiffeisen Bank are o ofertă asemănătoare prin pachetul Zero Tot, însă acesta este ceva mai restrictiv, în special din cauza faptului că venitul minim necesar pentru a beneficia de gratuități este de 2.000 lei. Pe de altă parte, pe lângă gratuitățile clasice, pachetul include și costuri zero pentru transferurile bancare, pentru serviciile de internet și pentru mobile banking. Tot gratis vine și administrarea unui cont în euro. În cazul în care în contul tău nu intră lunar cel puțin 2.000 lei, plătești un comision unic de 15 lei pe lună, iar toate celelalte servicii rămân gratuite.

Servicii gratuite și nu prea

Din păcate, ING Bank și Raiffeisen sunt singurele bănci cu astfel de servicii, prin care retragerile de la orice bancomat din România sunt gratuite. BCR, Banca Transilvania, BRD și Unicredit oferă, de asemenea, servicii gratuite precum administrarea contului curent, pentru administrarea cardului sau pentru retragerile de la bancomatele proprii. În schimb, retragerea de bani de la bancomatele altor bănci este taxată cu sume destul de mari. De asemenea, la UniCredit trebuie să încasezi cel puțin 700 de lei în cont pentru a beneficia de aceste servicii.

Băncile mai mici, cum ar fi Alpha Bank, Bancpost sau Garanți oferă comision zero pentru retragerile de la bancomatele băncii respective, însă toate celelalte servicii se plătesc, inclusiv contul curent și administrarea cardului.

Prin urmare, cel puțin în prezent, doar băncile mari oferă gratuit serviciile de bază ale unui cont bancar și numai două dintre ele nu percepe taxe nici măcar la retragerea banilor de la altă bancă. Excepții sunt, deci, băncile care-ți dau bani pe degeaba, iar și mai trist e că vorbim oricum despre bani care sunt deja ai tăi.

Înainte de a lua o decizie finală cu privire la cele mai bune oferte ale băncilor, verifică lista completă a taxelor și comisioanelor percepute, pentru ca mai târziu să fii scutit de surprize neplăcute. De exemplu, dacă obișnuiești să faci numeroase tranzacții bancare sau dacă ai nevoie și de un cont în valută, asigură-te că acestea sunt oferite gratuit în cadrul pachetului. La unele instituții bancare, te poți pomeni că aceste servicii se achită separat.