Aventuri la ȋnӑlțime ȋn Cappadocia, Turcia

Care sunt cele mai apreciate momente din viațӑ dacӑ nu timpul petrecut cu persoanele dragi, orele de relaxare cu prietenii sau cӑlӑtoriile? Iatӑ cӑ a venit și luna octombrie și odatӑ cu ea nostalgia zilelor calde, de varӑ. Ce plăcut e sӑ stai ȋn pat, ȋnvelit pȃnӑ ȋn gȃt, cu o ceașcӑ de ceai lȃngӑ tine și cu laptopul deschis pentru a vӑ mai ȋmpӑrtӑși cȃteva din vacanțele mele. Pentru cӑ aroma ceaiului de azi a fost una orientalӑ, m-a cuprins dorul de Turcia, de mâncarea specifică, de aglomerația orașelor luate cu asalt de turiști, de terasele pline la primele ore ale dimineții, impregnate cu mirosul de cafea, turcească evident.

Din curiozitate, dar și admirație fațӑ de cultura și tradiția arabӑ, ȋntr-o zi am decis sӑ-mi fac pașaportul pentru a putea cӑlӑtori cu acte ȋn regulӑ cӑtre Turcia. Odatӑ eliberat, m-am pus pe cӑutat destinații interesante, altele decȃt bine-cunocutele orașe mari și turistice ale țӑrii: Ankara, Bodrum, Alanya, Kusadasi, Istanbul. N-aș fi vrut sӑ merg o sӑptӑmȃnӑ doar sӑ mӑnȃnc ȋn regim all inclusive, sӑ fac plajӑ sau sӑ vizitez moschee. Prin urmare, am cӑutat o variantă de vacanțӑ activӑ, ȋn mai multe orașe. Dupӑ multe cӑutӑri, am ales sӑ fac un circuit.

Primul oraș bifat a fost Antalya, acolo unde am aterizat și unde am avut ocazia sӑ vizitez micile comori ale naturii acunse aici: cascada Karpuzkaldiran, Turnul cu Ceas, Beach Park şi parcul Ataturk. Turiștii energici și curioși au posibilitatea de a-și petrece timpul în jurul clӑdirilor arheologice sau muzee, de-a lungul Rivierei Turcești. Magazinele de lux sunt nelipsite, fiind așezate de-o parte și de alta a strӑzilor principale.

Cascada Karpuzkaldiran
Cascada Karpuzkaldiran

Nu știu câți dintre voi ați auzit de Konya. Este fosta capitalӑ a imperiului Selgiuc, din evul mediu timpuriu, iar în zilele noastre a devenit un loc de pelerinaj pentru musulmani. Aici nu ratați Mănăstirea Mevlana, despre care se spune cӑ este locul în care a luat naștere ordinul religios al dervișilor mevleviţi. Astӑzi, această mănăstire a fost transformată într-un muzeu al artelor islamice, găzduiește adevărate comori ale artei și meșteșugurilor turcești.

De asemenea, o altӑ atracție turisticӑ o prezintӑ Muzeul Koyunoglu, un muzeu privat care a primit ca donație din partea familiei Koyunoglu o colecție impresionantӑ de textile frumos brodate, carpete, fotografii alb-negru cu peisaje din Konya de altӑdatӑ, ceramicӑ otomanӑ și piese de mobilier.

Un alt oraș deosebit, ȋnsӑ din pӑcate nu atȃt de cunoscut, este Cappadocia. Un tӑrȃm sacru al Turciei. Aici găsiți biserici ascunse ȋn mijlocul rocilor vulcanice. Mai este numitӑ “regiunea cailor frumoși” și ascunde fortӑrețe, labirinturi subterane ori orașe strӑvechi construite sub pӑmȃnt, precum Serhatli. Aceastӑ regiune a Turciei moderne pӑstreazӑ straturi de lavӑ și roci vulcanice depuse de-a lungul timpului, dar și fȃșii de istorie care dau nastere unei povești magice despre cuceritori, culturi dispӑrute, războaie și sfinți. Acest ținut fabulos poate fi admirat de sus, cӑci deasupra lui zboarӑ zilnic zeci, poate chiar sute de baloane, iar peisajele pe care le oferӑ apusul devin memorabile.

Muzeul Național în aer liber din Göreme se aflӑ sub protecția UNESCO, iar în aceastӑ zonӑ puteți vedea superba Vale a Porumbeilor unde păsările sunt ocrotite prin lege pentru ajutorul dat la fertilizarea solului.

Dacӑ doriți sӑ aveți parte de culturӑ și relaxare ȋn stațiuni mai puțin banale, puteți alege sӑ faceți același circuit ca și mine.

Am reușit sӑ-mi termin povestea despre aceastӑ vacanțӑ minunatӑ fix când s-a terminat și ceaiul. Merg la bucӑtӑrie sӑ caut alte arome pentru următoarea inspirație.