Cum să întâmpini avariile din sistemul bancar românesc

O vorbă veche din popor spune că nu este bine să-ți pui toate ouăle în același coș, cu scopul de a reduce riscul de a pierde tot ce ai în cazul apariției unor evenimente neprevăzute.

Mi-am adus aminte de această vorbă în urma numeroaselor întreruperi de servicii care afectează sistemul bancar românesc în ultima perioadă.

Cel mai recent caz a avut drept actor principal ING Bank, care a dublat din greșeală tranzacțiile cu cardul ale clienților. O săptămână mai târziu, Alpha Bank a anunțat că serviciile de internet banking nu vor funcționa deloc de vineri până luni, în timp ce sucursalele bancare vor rămâne închise. În plus, nu mai departe de vara acestui an, Visa a înregistrat o serie de defecțiuni hardware din cauza cărora numeroase tranzacții cu cardul la comercianți au fost respinse în Europa pe parcursul unei zile de weekend.

Indiferent cu ce bancă lucrezi și cine este emitentul cardurilor tale, astfel de lacune în funcționarea obișnuită a sistemului bancar pot apărea oricând. Asta pentru că aproape fiecare bancă anunță periodic întreruperea serviciilor de internet banking și chiar a ATM-urilor pentru operațiuni de actualizare a sistemelor informatice, iar alterior apar diverse defecțiuni tehnice neprevăzute.

În acest context, îți recomand să iei câteva măsuri simple de precauție pentru a nu fi afectat semnificativ de eventuale întreruperi în furnizarea serviciilor cu care este obișnuit. Iată o listă simplă cu măsurile pe care le-am luat eu și pe care o poți adopta și tu:

Pune 100 – 200 de lei cash în portofel

De câțiva ani folosesc cardul bancar inclusiv pentru cheltuieli minore, cum ar fi călătoriile cu metroul, o masă în oraș sau câteva fructe cumpărate de la supermarket. Cu toate acestea, întotdeauna am în portofel și o sumă de bani sub formă de cash, de regulă 100 – 200 de lei, pentru situații neprevăzute.

De cele mai multe ori îi cheltui doar atunci când nu pot plăti cu cardul, însă strategia este utilă și atunci când apar diverse probleme tehnice la bănci sau când magazinul de la care mă aprovizonez accepta plată cu cardul, dar are o problemă punctuală la POS.

Folosește serviciile mai multor bănci

Chiar dacă lucrez preponderent cu o singură bancă, am în portofel și un card bancar de la o altă o bancă pe care am de asemenea o sumă rezervată pentru situații neprevăzute. Atenție, nu mă refer la carduri de cumpărături sau carduri de credit, ci la carduri de debit, pe care am doar proprii mei bani.

Soluția aceasta este utilă pentru mine în situațiile în care cumpăr ceva de pe internet și cardul principal nu este acceptat din diverse motive. În contextul în care achiziționez regulat produse de pe internet, inclusiv bilete de tren sau abonamentul la Netflix, sunt liniștit că voi putea plăti chiar și în cazul apariției unor probleme la una dintre cele două bănci.

O astfel de strategie poate avea dezavantaje din punct de vedere al costurilor cu taxele și comisioanele aplicate de bănci, însă există o soluție relativ simplă: am ales două bănci de încredere care oferă taxe și comisoane zero dacă primesc în cont anumite sume de bani sub formă de salariu. În momentul în care primesc salariul pe un card, transfer o parte din bani pe celălalt card prin internet banking. În acest fel, aduc bani “proaspeți” în ambele conturi bancare și am costuri zero la amândouă.

Concluzii

O astfel de strategie de gestionare a lichidităților necesare pe termen scurt te ajută să poți plăti întotdeauna cumpărăturile chiar și în cazul unor probleme la băncile cu care lucrezi. Este adevărat că lucrurile se complică dacă trebuie să plătești cazarea la un hotel pentru un sejur prelungit și nu ai suficiente fonduri pe ambele carduri și nici suficient cash, însă astfel de situații sunt ocazionale. Până la urmă, sunt sigur că nu pleci în vacanță în fiecare săptămână și nici nu cumperi o mașină nouă sau second-hand în fiecare lună.

În plus, îți recomand să ai o strategie asemănătoare inclusiv în cazul economiilor și investițiilor. Nu pune toți banii într-un depozit la banca X, ci “sparge-i” în cel puțin două depozite mai mici la două bănci. Nu investi o sumă mare într-o singură acțiune sau fond mutual, ci investește sume mai mici în mai multe acțiuni și fonduri mutuale. Și, evident, păstrează și o rezervă bună de cash pentru situații neprevăzute.

În final, sunt interesat să aflu cum îți gestionezi tu banii necesari pentru cheltuielile zilnice mărunte. Folosești preponderent cash, cardul bancar sau o combinație între cele două? Ai un singur card bancar sau folosești serviciile mai multor bănci?