Jaguar I-Pace este primul model electric de serie al mărcii britanice. Am mers până în Portugalia ca să-l încercăm și v-am pregătit un test în stilul nostru, cel cu care v-ați obișnuit.

Așteptam de multă vreme să conduc o mașină electrică precum este acest I-Pace. Este primul competitor real al lui Tesla Model X, dar poți să-l vezi drept și rival al lui Model S, dacă ești ceva mai deschis la minte. Are două motoare electrice, suspensie pneumatică, pleacă de la aproape 80.000 de euro în România și nu mi se pare atât de scump.

Îmi dau seama că îți poți cumpăra o casă sau un apartament bun în București sau în orice alt oraș al țării pentru această sumă, dar nu vei avea aceeași senzație. La fel ca la Nissan Leaf, Jaguar I-Pace are capacități ”one pedal driving”, care permit să încetinești suficient de mult doar din recuperarea de energie cinetică.

Cu atenție și exercițiu, vei putea să conduci zilnic fără să mai fii nevoit să apeși frâna. Accelerația este impresionantă, iar Jaguar i-a conferit și câteva capacități off-road. Sigur, îl poți scoate și pe Model X de pe șosea și să mergi cu el pe asemenea teren, dar este destul de clar că aceste două modele nu sunt construite pentru aventuri pe teren accidentat.

Oricum, întâlnirea cu această mașină îmi confirmă bănuielile pe care le aveam de ceva vreme, pe care le împărtășeșc cu George. O să vedeți în clip despre ce vorbesc, dar până atunci vă spun că urmează să vedem mașini electrice foarte interesante de la mai mulți producători. Acestea vor deveni suficient de puternice și cu o autonomie suficient de ridicată încât să uităm cu toții de Tesla.

Nu sunt hater Tesla, dar compania americană încă are de rezolvat anumite probleme înainte să se bată cot la cot cu producătorii premium din Germania. Dar și cu alți producători de vehicule europeni, nu neapărat premium. Tocmai asta este problema Tesla, iar Elon Musk ar fi bine să se apuce de treabă și să repare greșelile făcute atunci când a ars etape pentru a sări în producție cu actuala gamă de modele. Surprinzătoare în materie de tehnologie, dar care încă au mici hibe la anumite aspecte practice.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

2 Comments

  1. 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *