[Video] BMW 750Li – cea mai avansată limuzină

Aceasta este mașina care va defini prezentul peste câțiva ani. Așa cum au făcut în trecut Rechinul și e30, 190E, Peugeot 205, Citroen DS, S-Klasse W140 și DeLorean. Vreau să mă îmbăt cu mândria că am reușit să conduc una dintre cele mai spectaculoase mașini din acest mileniu.

Definește punctul 0 când tehnologia și mecanica fină își dau palma pentru un singur model, BMW 750Li. Chiar ne-am gândit dacă să trecem mașina asta la secțiunea de gadgeturi sau să o lăsăm pe auto. Nu vreau să-mi murdăresc cămașa de clișee și nu o să fac asta, dar trebuie s-o simți ca să-ți dai seama despre ce scriu aici.

Mașina trebuie văzută din doua locuri. De la volan se simte ciudat, deloc BMW, sau așa a fost impresia mea. Varianta testată de noi, BMW 750Li, e mișcată de un motor de 4,4 litri, V8, benzină, 450CP și 650NM. Puterea e trimisă atât de liniar pe șosea încât îți dă senzația că e electrică. Direcția e moale, dar răspunde rapid și la fel de liniar precum motorul. E important ca mișcările pe care le face șoferul să fie transmise cât mai subtil spre șosea. Doar nu vrei să murdărești pielea cu șampanie.

Mașina își schimbă ușor caracterul când apeși butonul Sport. Direcția e mai rigidă și e în ton cu trenul de rulare. E ciudat cum se simte Seria 7 atunci când îi virează roțile din spate. E ca și cum ai merge din drift în drift, în curbe. Te obișnuiești. Dacă nu ar face asta, ai trece pe Dealul Negru cu aceeași viteză pe care o au camioanele care transportă bulion de la unguri.

În spate este însă toată distracția. Sunt atâtea ecrane acolo încât dacă-ți faci un selfie și-l pui pe Facebook, lumea o să creadă că ești în Times Square. Ca să nu-ți mai spun că ai și-o telecomandă pentru cele două ecrane de pe tetiere. Miracast, bluetooth, TV. Poți să te joci Real Racing 3 în timp ce șoferul mârâie printre dinți pe șoseaua Ștefan cel Mare.

Masaj în scaune și exerciții fizice. De pe tableta Samsung poți să controlezi trei scaune din mașină, lumina ambientală, temperatura, tăria parfumului (care apropo, e bio și nu lasă miros în pielea sau hainele celor din autoturism). Nu am găsit însă o priză USB pentru cei din spate.

Și mai are câteva minusuri. Varianta lungă e un chin pentru oraș. Și nu mă refer la condus, ci să găsești un loc de parcare decent, fără s-o urci ilegal pe bordură. Da, sunt multe camere în față, pe oglinzi, spre spate, dar mi-a fost greu să citesc rapid informația de pe display. Și dacă președintele vrea să stea cu picioarele întinse, șoferul nu mai vede în oglinda din dreapta. Noroc că sistemele de asistență cântă ca la karaoke atunci când ai o mașină în unghiul mort.