Asigurarea medicală de călătorie: ce este și cum funcționează

Suntem în perioada anului în care aproape fiecare dintre noi se gândește la concediu. În ultimii ani, a devenit mai ieftin să ai un concediu în străinătate decât în țară, în special dacă facem comparație cu prețurile din stațiunile populare din România din perioada de vârf a anului.

Din păcate, puțini dintre cei care călătoresc în străinătate apelează la o metodă de asigurare din punct de vedere medical pentru perioada în care nu sunt în țară. Ca de obicei, cei mai mulți dintre noi se gândesc că “nu mi se poate întâmpla tocmai mie” să apară o problemă majoră de sănătate în străinătate, chiar în perioada concediului. Este însă suficient un simplu eveniment pentru ca orice intervenție medicală de urgență să coste sute sau mii de euro atunci când ne aflăm în afara țării, în special în țările vest-europene.

Partea bună este că o asigurare medicală pentru concediu poate fi gratuită cu ceva efort sau foarte ieftină dacă nu ești dispus să pierzi timp din cauza birocrației românești.

Cardul european de sănătate

Cardul european de sănătate îți oferă acces gratuit la servicii medicale în orice altă țară membră a Uniunii Europene. Acesta poate fi obținut gratuit de orice persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate cu contribuțiile plătite la zi, iar termenul de valabilitate este de 2 ani de la data emiterii.

Din păcate, procedura de obținere a cardului european de sănătate este destul de birocratică. Chiar dacă este gratuit, cardul european de sănătate presupune că vei pierde timp la instituțiile statului.

Astfel, pentru a obține cardul european de sănătate, trebuie să te deplasezi la casa de sănătate de care aparții și să depui un dosar care să conțină următoarele documente:

  • cerere specială completată
  • actul de identitate în original și copie
  • documente care dovedesc calitatea de asigurat

După depunerea dosarului, cardul european de sănătate va fi emis în termen de 7 zile și trimis prin Poșta Română la adresa menționată în cadrul cererii.

Atenție: în cazul în care beneficiezi de servicii medicale de urgență în străinătate într-un moment în care nu plătești contribuția la sănătate (de exemplu, dacă între timp rămâi fără loc de muncă), vei fi nevoit să plătești contravaloarea serviciilor medicale către casa de sănătate de care aparții după ce te întorci în țară.

Asigurarea medicală de călătorie

Pentru a evita această birocrație, varianta de rezervă este asigurarea medicală de călătorie. Principalul avantaj al acesteia este că poate fi încheiată inclusiv pe internet la aproape orice companie majoră de asigurări, astfel că poate fi obținută în numai câteva minute, chiar și cu o zi înaintea plecării în concediu.

În plus, chiar dacă nu este gratuită, asigurarea medicală de călătorie este ieftină. În general, o asigurare medicală pentru 5 zile de concediu în Europa costă undeva între 20-35 lei, în funcție de compania de asigurări pe care o alegi.

Comparativ cu cardul european de sănătate, o asigurare medicală de sănătate prezintă și numeroase alte avantaje. De exemplu, acest tip de asigurare poate fi încheiată pentru concedii în întreaga lume, nu doar din Uniunea Europeană. Inevitabil, prețurile vor fi ceva mai mari, dar poți avea astfel o asigurare de călătorie și dacă pleci în Statele Unite, Dubai sau Japonia.

Pe de altă parte, în funcție de pachetul de asigurare pe care îl alegi, prețul plătit include o serie de evenimente care nu au legătură directă cu situația ta medicală. De exemplu, poți alege o asigurare medicală de călătorie care să includă o primă pentru pierderea bagajelor, amânarea sau pierderea zborului din motive independente de tine și chiar pierderea sau furtul documentelor de identitate.

Concluzii

Cardul european de sănătate și asigurarea medicală de călătorie sunt cele două opțiuni pe care le ai la dispoziție pentru a pleca liniștit în concediu. Fiecare dintre ele vine cu propriile avantaje și beneficii.

Cardul european de sănătate este util dacă ai timp să depui actele la casa de sănătate și dacă pleci în concediu peste o perioadă mai lungă de timp undeva pe teritoriul Uniunii Europene.

În schimb, asigurarea medicală de călătorie este soluția optimă și accesibilă dacă vrei să pleci în concediu peste câteva zile, vrei să fii asigurat inclusiv pentru evenimente non-medicale și vrei să călătorești în afara Uniunii Europene.

Tu ce opțiune alegi de regulă atunci când pleci în concediu în străinătate?