Poartă materiale naturale iarna

Vorbim de temperaturi negative, vânt și ninsoare de mai bine o lună de zile. Normal, doar este iarnă.  De aceea pentru sănătatea și confortul tău ar fi bine să ai mai mare grijă cum te îmbraci. De fapt, cu ce te îmbraci.

Fără doar și poate trebuie să lăsăm deoparte poliesterul, neoprenul sau chiar și gecile din piele şi să ne îmbrăcăm cu altfel de materiale. Renunţă aşadar la jachete și tricouri subțiri şi poartă palton, fular, pulovere şi mănuşi. Ca să nu ai probleme cu frigul dar nici să nu transpiri, iată mai jos câteva sfaturi esențiale:

ALEGE FIBRE NATURALE

Astăzi vorbim despre ce haine trebuie să alegi atunci când te pregătești să ieși afară, în frig, dar să ții cont de mobilitate și confort. În primul rând evită pe cât poţi hainele sintetice mai ales dacă vin în contact direct cu pielea. Acestea nu doar că păstrează umiditatea la nivelul pielii, în caz că vei transpira, și astfel poți să răcești foarte repede, dar te vei simţi inconfortabil. Și mai au o problemă: vopseaua sintetică din material va intra în contact cu pielea și din piele în organism. Un pas mic până la alergie. Însă, dacă ai de gând să faci sport, materialele sintetice sunt alegerea potrivită. Dar atenție, vorbim de sporturile de iarnă (sky, snowboard, patine, sanie) nu alergatul după autobuz sau escaladatul munților de zăpadă din intersecții.

Hainele din lână, cașmir, bumbac sau mohair sunt alegerea ideală pentru a te proteja de frig. Dacă ești alergic la unul dintre acestea, evită să le porți direct pe piele și alege dintre acelea care au în compoziție mai puțin din materialul ce-ți dă bătăi de cap sau mâncărimi.

LÂNA

detalii_lana_fribra_naturala_2017_cavaleria.ro_clinceanu_razvan

Cea mai accesibilă este lâna și deși mulți o evită din cauza senzației de “aspru” și mirosului neplăcut, aceasta are câteva beneficii. Găsești astăzi multe haine ce se fac din lână merinos, adică cea ușoară și fină. Acestea pot fi purtate direct pe piele, fără să te aștepți la complicații. Datorită texturii, hainele din lână sunt călduroase, respiră foarte bine și absoarb umezeala. Mai bine decât orice alt material sintetic. Să-ți mai spun că nu este nevoie să le speli atât de des?

Datorită modului în care este fabricată, murdăria pătrunde mult mai greu în țesătura lânii iar sărurile naturale și lanolina pe care le conține, în contact cu umezeala se transformă într-un “săpun” natural, cu proprietăți anti bacteriene. Dacă ești alergic la lână, poți alege să porți o bluză de corp și astfel te vei bucura pe deplin de propiretățile materialului și nu vei avea probleme cu frigul. Poți să optezi fie pentru o ținută ceva mai casual, asortată cu jeans și pantofi sport și peste o jachetă parka sau o ținută mai elegantă formată din pantaloni de stofă, pantofi și palton.

CAȘMIRUL

Puloverul realizat din cașmir însemnă lux și decadență, fiind de zece ori mai scump în comparație cu alte materiale. Chiar foarte scump. Totuși, este un obiect vestimentar indispensabil garderobei, pentru că este foarte călduros, ușor și totodată incomparabil de moale cu alte materiale. Este ca și cum ai purta o cămașă de mătase și ai simți căldura și confortul unui pulover de lână.

Cașmirul este lâna obţinută de la câteva rase de capre, majoritatea crescute azi în China, care au corpul acoperit cu două tipuri de peri: la exterior, părul de contur, alcătuit din fire mai lungi şi aspre, iar dedesubt, un alt strat de păr, fin şi des, cu mari capacităţi izolante. Așadar, nu orice fire de lână ajung să fie folosite, ci doar acelea colectate de pe gâtul și burțile caprelor, firele colectate din alte zone fiind automat retrogradate pe scara calității. Acesta este și motivul principal pentru care materia primă este atât de scumpă. Firele de cea mai bună calitate sunt considerate cele care au o grosime cât mai mică și în același timp o lungime cât mai mare. Pentru producerea unui pulover este nevoie de aproximativ 200 de grame de cașmir.

Iată o comparație: un pulover de lână și unul de cașmir, ambele mărimea "M".
Iată o comparație: un pulover de lână și unul de cașmir, ambele mărimea “M”.

Marele avantaj la cașmirului este acela că fibra este foarte fină și plăcută la atingere, așa că îl vei putea purta direct pe piele, fără probleme. Asortează-l cu un sacou, jeans uni și o gheată elegantă. Dacă nu îți place senzația materialului direct pe piele, atunci pune și o cămașă.

BUMBACUL

detalii_bumbac_cavaleria.ro_2017_stil_clinceanu_razvan_fibre_naturale_frig_iarna

Una dintre cele mai vechi fibre cultivate este bumacul. De asemenea este și una dintre cele mai folosite fibre naturale existente în prezent. La nivel global mii de hectare de teren sunt dedicate producției de bumbac. Secolul al 20-lea a fost un impuls pentru bumbacul organic, durabil, cultivat și recoltat fără utilizarea pesticidelor și a exploatării umane. Este mult mai scump decât soiurile convenționale de fermă și nu este un material la îndemâna oricui. Fiind un produs natural sunt confortabile și lejere și ne apară de eventualele alergii la materialele sintetice. Eu vi-l recomand zi de zi.

Spre deosebire de lâna voluminoasă și cașmirul scump, bumbacul este la îndemâna oricui și poate fi purtat atât la ținute casul cât și elegante sau chiar sport. Ține doar de tine felul în care dorești să combini un pulover de bumbac. Poți, de exemplu, să alegi o pereche de joggers, adidași înalți sport și o jachetă bomber.

MOHAIRUL

detalii_mohair_cavaleria.ro_fibre_clinceanu_razvan_naturale_2017_stil

Asemenea cașmirului, o altă rasă de capre este responsabilă pentru obținerea mohairului. Este vorba despre caprele de Angora, dar nu trebuie confundată cu lâna de Angora obținută din.. blană de iepuri. Pentru că există o cerere foarte mare pe piața mondială pentru fibra de mohair, rasa caprelor de Angora a fost răspândită până în Sudul Africii, Noua Zeelandă, SUA și Australia. Un aspect negativ ar fi acela că acest lucru a dus și la alterarea rasei originale prin încrucișarea cu caprele obișnuite, calitatea mohairului fiind astfel afectată. Mohairul din ultimii doi, trei ani, este mai ușor de purtat, vine în combinație cu mătase sau vâscoză și este …pufos, ceea ce dă o senzație foarte plăcută pe piele.

Deși nu are aceleași proprietăți ca și lână, mohairul poate fi ușor confundat cu aceasta având texturi asemănătoare. Prima și cea mai importantă diferență este aceea că mohairul nu provoacă alergie și poate fi purtat direct pe piele. Ținuta pe care ți-o recomand ar fi: o pereche de pantaloni chinos, pantofi sport, un pulover de mohair și o parka, că tot este la modă acum.

CONCLUZIE

Odată ce te-ai decis care material este pe gustul tău și ai înțeles importanța alegerii materialelor din fibră 100% naturală vei vedea că frigul nu mai este o problemă, ba chiar combinate cu alte piese din garderoba ta, pot creea un look foarte confortabil și original în sezonul de iarnă.