Trucuri pentru amenajarea unei băi mici

Atunci când se mută într-o locuinţă nouă, majoritatea proprietarilor nu acordă prea multă atenţie băii, gândindu-se mai mult la utilitatea ei şi mai puţin la aspect şi atmosferă. Deciziile care au legatură cu amenajarea băii sunt luate pe grabă, costurile sunt cele care au ultimul cuvânt, iar rezultatul este unul dezamăgitor şi fără farmec. Lucrurile se complică şi mai tare atunci când baia are dimensiuni mai reduse. Cum faci să nu-ţi pice toate în cap? Unde găseşti spaţiu pentru toate lucrurile?

Chiar şi o baie mică poate fi transformată într-un spaţiu al relaxării, fără costuri exagerate. Tot ce trebuie să faci este să te gândeşti puţin la ce îţi doreşti de la baia ta, să alegi cu atenţie obiectele sanitare şi să foloseşti câteva trucuri vizuale pentru a crea iluzia unui spaţiu mai aerisit şi mai generos.

Culori potolite

Pentru a mări vizual un spaţiu mic, şi aici vorbim despre orice spaţiu mai puţin generos, trebuie să apelezi la culori în nuanţe temperate şi cât mai deschise, sau chiar la eternul alb. Incaperea va părea mai mare, mai luminoasă şi mai aerisită. Dacă nuanţele de alb sau bej te plictisesc, poţi opta pentru preşuleţe, prosoape sau accesorii mici în culori cât mai vii, care să creeze un contrast plăcut şi elegant. Fereşte-te de culori stridente sau închise folosite excesiv pentru că nu vor face nimic altceva decât să accentueze impresia de înghesuială.

Profită de oglindă şi de lumină

Oglinda este un element obligatoriu în orice baie, dar ea poate fi şi un aliat preţios atunci când vrem să oferim impresia de mai mult spaţiu. Alege o oglindă mare, cât mai simplă, care prin faptul că va reflecta mai multă lumină, te va face să crezi că spaţiul tău este mai mare. Şi că tot veni vorba de lumină, încearcă să profiţi cât mai mult de ferestre şi să nu le obturezi cu obloane. Dacă sursa ta de lumină naturală este relativ redusă, încearcă să adaugi cât mai multe lumini artificiale care să mai diminueze numărul de colţuri mici şi întunecate.

Gresie şi faianţă cu modele simple

Stai cât mai departe de plăcile cu modele complicate sau în culori excentrice şi optează pentru unele cu o grafică cât mai simplă sau pentru cele monocrom. Un alt truc care îţi va mări vizual baia este să alegi plăci mari şi să te fereşti de cele de tip mozaic pe perete, care pot accentua senzaţia de spaţiu limitat. Dacă vrei să oferi iluzia unui spaţiu mai înalt, poţi  alege modele verticale.

Depozitare inteligentă

băi

Dacă dulapiorul de sub chiuvetă nu îţi satisface nevoia de spaţiu, există câteva metode în care poţi fura din spaţiul rămas nefolosit, fără a încărca vizual baia. Poţi amenaja un spaţiu de depozitare în spaţiul rămas sub cadă, montează câteva rafturi deasupra vasului de toaletă sau cumpără din orice magazin cu produse pentru cadă un organizator cu buzunare pe care să îl agăţi de uşa de la baie.

Obiecte sanitare inteligent alese

băi

Cea mai simplă metodă de a mai fura puţin spaţiu este de a alege obiecte sanitare cu dimensiuni mai reduse sau, de ce nu, unele multifuncţionale. Poţi opta pentru o chiuvetă de colţ sau una mai mică, pentru o cadă clasică combinată cu una pentru duş sau, o idee mai excentrică pentru cei cu băi extrem de mici, să montezi chiuveta deasupra closetului.

Cu câteva alegeri bine gândite şi costuri foarte mici, vei putea obţine o baie practică, spaţioasă şi care poate deveni oricând un loc perfect pentru o seară relaxantă sau pentru a-ţi începe ziua. Chiar dacă baia ta nu are cele mai potrivite dimensiuni, o poţi transforma cu ajutorul câtorva trucuri vizuale rapide.