Alternative la București: unde se câștigă decent în România?

În ultima perioadă, numărul persoanelor care vor să se mute din București în alte orașe ale țării a crescut semnificativ. Care sunt însă opțiunile potrivite pentru a rămâne cu un salariu decent?

Traficul infernal, poluarea sau aglomerația generală determină numeroase persoane să ia în calcul opțiunea de a se muta în afara Bucureștiului. Mulți aleg diverse comune din Ilfov, element care le permite să rămână conectați la București atunci când au nevoie.

Cu toate acestea, există și persoane dispuse să se mute chiar și la câteva sute de kilometri de București, într-un oraș mai mic, dar care oferă mai multă liniște.

Evident, principala problemă în acest caz este reprezentată de venituri, întrucât Bucureștiului este de departe orașul cu cel mai mare salariu mediu net din România. În medie, un bucureștean câștiga 4.217 lei pe lună, potrivit datelor oficiale valabile pentru perioada ianuarie-iulie 2020.

Cu această sumă în minte am analizat datele pe județe pentru a afla unde se câștigă aproape cât la București și care sunt, cel puțin teoretic, județele de evitat.

Transilvania, în topul salariilor

Deloc surprinzător, cele mai bune opțiuni sunt reprezentate de câteva județe din Transilvania. Astfel, în județul Cluj, salariul mediu este de 3.762 lei, cu circa 12% mai mic decât în București. Urmează județul Timiș cu un salariu mediu de 3.355 lei, adică cu circa 22% mai mic decât în Capitală. Cu un salariu mediu de 3.244 lei, Ilfov este pe locul 4, ca urmare a faptului că numeroase firme care își desfășoară activitatea într-un fel sau altul în București au sediul aici. La niveluri asemănătoare se află și județele Sibiu (3.237 lei) și Iași (3.167 lei).

Diferențe între orașe și localitățile din județ

Pe de altă parte, salariul mediu net dintr-un județ nu trebuie luat ca reper principal atunci când vrei să afli unde se câștigă relativ decent în România.

De exemplu, salariul mediu net de 3.237 lei din Sibiu nu face deosebirea între salariile obținute în orașul Sibiu și în numeroasele localități mai degrabă sărace din județul Sibiu. Iar acest lucru este valabil practic pentru fiecare județ în parte. Cluj și Timiș sunt pe podium din acest punct de vedere în special datorită salariilor din Cluj-Napoca și, respectiv, Timișoara, două orașe care s-au dezvoltat accelerat în ultimii ani, în special în segmentul industriei IT.

Cel mai elocvent exemplu în acest sens este reprezentat de Bihor și Teleorman, care ocupă doar locurile 34 și 35 în topul pe județe, cu un salariu mediu net de 2.575 lei. În ultimii ani, Oradea, reședința județului Bihor, s-a dezvoltat într-un ritm accelerat, inclusiv în domeniul IT, întrucât numeroase companii au preferat să aibă sediul acolo decât în Cluj-Napoca, unde prețurile chiriilor sunt mai mari. Prin comparație, Teleorman nu se poate lăuda cu un nivel de viață decent nici măcar în Alexandria, reședința de județ.

Bugetarii, mai bine plătiți decât privații

De asemenea, un alt element care merită luat în calcul este diferența semnificativă dintre salariile bugetarilor și angajaților din mediul privat. De exemplu, în iunie 2020, salariul mediu net la nivel național în sectorul bugetar a fost de 4.961 lei, în timp ce angajații din mediul privat au câștigat în medie doar 3.142 lei. Concret, un angajat la stat a câștigat cu 58% mai mulți bani decât un angajat din mediul privat.

Alternativă la mutarea în alt oraș: Work From Home

Pandemia de coronavirus accelerează deja un trend tot mai popular în ultimii ani inclusiv în România, și anume conceptul de Work From Home (WFH), care permite angajaților să lucreze de acasă.

Dacă te numerii printre cei care au posibilitatea de a lucra preponderent de acasă, mutarea din București poate fi, cel puțin teoretic, chiar mai simplă.

Asta pentru că WFH înseamnă că ai posibilitatea de a lucra de oriunde, inclusiv din Cluj-Napoca sau Iași, chiar dacă sediul firmei este în București. În acest fel nu mai depinzi de salariile oferite în mod regulat în orașul în care te muți.

În plus, există și un alt avantaj: cu excepția Cluj-Napoca, viața este în general mai ieftină în orice alt oraș din România decât în București. Prin urmare, o astfel de strategie îți permite să-ți păstrezi salariul de bucureștean și să ai cheltuieli lunare mai mici de “provincial”.

Concluzie

Dacă te gândești să te muți din București, este esențial să analizezi toate aspectele care implică acest proces, mai ales că nu-ți va fi ușor (în special logistic) să revii în Capitala în cazul în care faci o alegere mai puțin inspirată.

Pe tine te atrage ideea de a părăsi Bucureștiul pentru un oraș mai liniștit sau, din diverse motive, accepți numeroasele dezavantaje pentru că aici ai cele mai multe oportunități pentru carieră?