Cum să alegi și să porți corect jeanșii

Printre cele mai populare articole vestimentare care de-a lungul anilor nu a suferit schimbări majore sunt jeanșii sau “blugii”, depinde cum vrei să le spui. Data oficială de naștere a pantalonilor din denim este 20 mai 1873 când Levi Strauss și Jacob Davis i-au brevetat. Creațiile lui Stauss au prins contur odată cu colaborarea sa cu Jacob Davis, un croitor provenit din Letonia, care a adaugat ținte metalice la buzunarele pantalonilor pentru a le oferi mai multă rezistență. Primii care i-au adoptat rapid și în rândul cărora au devenit extrem de populari au fost imigranții sosiți în SUA.

Iar dacă te întrebi cum de am ajuns să-i numim blugi, ei bine povestea este cam încâlcită. În primul rând, denim, numele materialului din care sunt confecționați jeanșii, provine din Franța, sfârșitului secolului al XVI-lea, din orașul Nîmes unde țesătura purta numele de „serge de Nîmes”, adică “stofă de Nîmes”. Mai târziu apare termenul de “blue jeans” provenit tot din franceză de la “blue de Gênes”, adică albastru de Genova. Asta pentru că denimul era o combinație de lână și bumbac, iar în acea perioadă pânza denim era produsă în Italia și vândută mai apoi în portul Genova pentru marinari. 

Cum să alegi și să porți corect jeanșii

Totuși, deși puțini știu, între jeans și denim există o diferență. Dacă denimul este țesut dintr-un fir colorat și unul alb, jeans-ul este compus din două fire de aceeași culoare. 

Jeanșii au suferit tot soiul de modificări, ajustări și îmbunătățiri, dar modelele nu s-au schimbat dramatic. În afara perioadei celui de-al Doilea Război Mondial, când producția blugilor s-a oprit, aceștia au fost mereu prezenți în garderoba tuturor bărbaților, dar și a femeilor.  Îmi aduc aminte că  în perioada comunistă blugii erau extrem de scumpi dar și greu de găsit, iar purtarea lor te clasa automat într-o cu totul altă clasă socială și reprezenta totodată un soi de rebeliune care în acea perioadă nu putea fi tolerată. 

Cum să alegi și să porți corect jeanșii

Dar hai să trecem la lucruri mai practice și să vorbim un pic despre cum îi alegem. În funcție de textură, înălțimea taliei, culorii și croielii există mai multe tipuri de jeanși. La capitolul textură, un jeans de calitate conține doar bumbac și uneori lână, iar când vorbim de skinny și super skinny elastan și poliester.

 

Modele

Există jeanși cu talie înaltă, preferați în special de bărbații mai conservatori, dar și cu talie joasă și foarte joasă, demni de anii 2000 și de care din fericire am scăpat. Dacă la capitolul talie pentru bărbați există în mare parte un singur tip de jeans, la capitolul croială lucrurile se complică un pic. În primul rând avem câte un tip de croială pentru coapsă și unul pentru crac. 

Avem croiala clasică, adică cei tradiționali drepți care respectă linia corului, dar sunt ceva mai stâmți în zona bazinului și a șoldurilor. Modelul natural este mult asemănător croielii clasice, astfel că avem parte de mai mult confort, iar croiala slim fit este cea care se mulează perfect pe bazin și coapse. Însă aceasta din urmă nu se potrivește tuturor, așadar mare atenție. Cât despre zona cracului distingem și aici mai multe modele, cum ar fi: slim, drepți, ușor evazați și super evazați.

Pe lângă modelele clasice standard avem și modele precum carrot, adică morcov. Aceștia sunt o combinație dintre o croială relaxată sau clasică în zona bazinului, dar slim în zona glezenlor. Mai avem jeanși skinny și super skinny fit. Aici intervine de cele mai multe ori confuzia. Dacă jeanșii slim repectă linia corpului, fără să fie lipiți de piele și fără să modeleze, jeanșii skinny sunt strâmți asemenea colanților și modelează corpul din zona bazinului până la glezne. Ceea ce mie mi se pare ușor exagerat pentru un bărbat. La capitolul culori paletarul deja este foarte generos și aproape imposibil de încadrat. De la clasicul indigo până la toate culorile curcubeului. 

Levi’s 501 – 419 Lei
DENIM BY VANQUISH – 2300 lei
Cheap Monday – 223 Lei

Cum îi alegi

Evident, primul criteriu este personal. Adică trebuie să-ți placă culoarea, textura și croiala. Dacă vrei o pereche de jeanși de calitate, clasici, îți recomand să optezi pentru brandurile cu tradiție și să investeși o sumă mai mare. Diferența dintre o pereche de 99 de lei la un brand de nișă și unii de 300 de lei de la unul consacrat este dată în primul rând de calitatea materialelor. Jenșii de calitate nu trebuie să-și schimbe forma, culoarea și textura după o purtare.

Dacă ești scund, evită-i pe cei cu talie joasă, foarte lăsați ori foarte scurți. Acele modele nu fac altceva decât să taie din linia piciorului ori să-l scurteze și mai mult. Alege modele cu talie înaltă, drepți și care să nu facă cute în zona gleznei. Un jeans care se așeză perfect pe linia piciorului îl va defini și va oferi senzația de suplețe și de picior lung. De asemenea, evită pantalonii masivi, cu multe buzunare sau modele.

În cazul în care ești foarte înalt sunt slabe șanse să-ți dorești să pari mai scund. Însă, dacă nu vrei să pară că ai niște picioare interminabile evită pantalonii skinny dar și pe cei drepți. Optează pentru cei slim, o idee mai scurți. În cazul în care nu ești adeptul modei mankle, poți alege o pereche de jeans mai lungi pe care-i să-i îndoi de câteva ori în zona gleznei și nu ezita să adaugi o curea. Astfel vei defini ma bine linia taliei și a gleznei.