VIDEO – Adidas versus Puma: rivalitate și legături de sânge

Adidas versus Puma

Dacă că ești un împătimit al sportului sau doar îți place să te îmbraci lejer, în mod clar știi despre ce e vorba. ADIDAS și Puma au luat naștere în 1948, în urma unui conflict foarte aprins între Adolf Dassler și Rudolf Dassler, doi frați din Herzogenaurach, un orășel din Germania. Rivalitatea dintre cei doi nu a încetat niciodată, nici măcar la moarte. De-a lungul timpului, s-au clădit o serie de evenimente cel puțin haioase pe seama rivalității dintre cele două mari companii.

În 1970, Pele avea 30 de ani și era fotbalistul numărul unu al planetei. Reprezenta un magnet la public, iar ofertele ar fi explodat. Conștienți de asta, patronii celor două companii au semnat un pact greu de imaginat. Deși rivali de moarte, cei doi frați s-au înțeles ca niciunul dintre ei să nu semneze cu Pele. Însă, afaceristul Rudolf Dassler s-a descurcat șmecherește. Acesta a semnat un contract cu Pele în valoare de 125.000 de dolari, unde fotbalistul era obligat să poarte ghete Puma. Tot în acel contract, Pele este de acord ca Puma să scoate o ediție aniversară ce urma să îi poarte numele. Într-un moment de maximă audiență, brazilianul a răsplătit brandul într-un mod foarte inteligent. A rugat arbitrul să amâne începerea meciului pentru a se lega la șireturi, așa ghetele de fotbal Puma au umplut televizoarele din toată lumea.

Pe departe cea mai amuzantă fază îl are protagonist pe David Beckham. Fotbalistul britanic a apărut în birourile ADIDAS mai mult de nevoie. La vârsta de 20 ani, David  și-a luat o mașină decapotabilă extraordinar de scumpă. Atât de scumpă încât l-a lăsat fără bani de asigurare. A fost scos din încurcătură de către impresarul său care, l-a legat pe tinerel de un contract cu Adidas pe viață. Imediat după ce a semnat, a primit bani pentru asigurarea mașinii. În total, contractul semnat era în valoare de 160 de milioane de dolari.

Azi, pe principiul doi se ceartă și al treilea câștigă, Adidas se află pe a doua poziție în topul produselor sportive, iar Puma pe locul trei. Nike este cel care deține supremația de multă vreme. Cei doi frați nu și-au ținut ascunsă povestea, mai ales că și-au dat seama că toată tevatura le poate spori succesul.