Video | Prețul Corect – Traiul în România

Continuăm seria episoadelor cu subiecte mai puțin obișnuite și vorbim astăzi despre…Cât ne costă să trăim? Pe noi, aici, în România. Și cum din 2007 suntem în Uniunea Europeană și oricare ar fi subiectul ne raportăm la media țărilor membre, vorbim și cum stăm în comparație cu frații noștri. Este evident că nu am cum să cuantific financiar existența unei ființe umane, dar cu ajutorul unor statistici și estimări putem trage unele concluzii. 

În România salariul mediu brut sună destul de bine – 4000 de lei. Însă, când vine vorba de cel mediu net, adică banii pe care un român obișnuit îi câștigă lunar, suma nu mai pare atât de mare. Doar cu 2400 de lei se alege un român după ce plătește toate taxele și impozitele pe salariu. Și ca să ne raportăm la media europeană, cei aproximativ 500 de euro sunt mizilic în comparație cu venitul mediu al unui danez. Între 17.000 și 3000 de euro câștigă ei și nu, nu sunt cei mai bogați din Uniune. Doar bulgarii ce sunt mai săraci ca noi, dar zic că mai bine să ne raportăm la cei mai bogați și să tindem să ajungem ca ei.

Cincizeci de ani de comunsim și vreo cincisprezece de tranziție ne-au lăsat pe noi românii cu multe sechele. Nu știm cât, pe ce și mai ales, când să cheltuim. Consumăm mai mult ca niciodată în istoria noastră milenară, dar nu am învățat și cum. Credite peste credite, mâncare risipită, obiecte de care nu avem nevoie și investiții fără cap.

Conform unor calcule Eurostat, pragul de sărăcie pentru un locuitor al României este de aproximativ 500 de lei – sumă aflată sub venitul minim garantat. În același timp, pentru o familie cu doi copii pragul sare o idee de 1.100 de lei. Cheltuielile sunt multe, tentațiile și mai multe, iar românului îi vine greu să prioritizeze.

Despre asta, dar și despre alte aspecte, vorbim în clipul de mai jos: