VIDEO – Degustarea a două băuturi cu poveste

Am mai acceptat o provocare legată de degustarea unor băuturi fine, dar de data asta mi-am adus ajutoare. Pentru că și eu și Edi avem vârste apropiate și pentru că nu suntem atât de iscusiți în ale ghicitului în paharele cu alcool, ne-am gândit să ne luăm un aliat. Despre Sebastian, colegul meu care se ocupă de partea de auto alături de George și Marian, am auzit că ar fi destul de priceput când vine vorba despre asemenea lucruri. Zis și făcut. Ne-am adunat forțele, am lăsat mașinile acasă și am mers la degustat.

Myles, care printre altele este și brand ambassador, ne-a pregătit două băuturi. Un sortiment mai pretențios, despre care ne-a spus că trebuie savurat și înțeles și unul mai prietenos, mai simplu de consumat și potrivit pentru mai multe ocazii.

Primul sortiment pe care l-am încercat a fost Redbreast de 12 ani, un sortiment de whisky irlandes single pot still, adică distilat în alambic simplu. Are note de fructe proaspete, cereale şi lemn de stejar. Iese în evidență prin orzul malțificat (încolțit) pe care cei de la Redbreast îl folosesc în compoziție pentru a oferi gustul său unic, deosebit de apreciat de fanii brandului și nu numai. Redbreast 12 ani este un whisky irlandez echilibrat, cu o textură bogată, arome dulci şi accente condimentate. Mulți experți afirmă că alături de Redbrest 15 ani, Redbrest de 12 ani este unul dintre cele mai elegante sortimente de whisky irlandez de pe piaţă.

Chiar dacă nici papilele și nici simțurile mele nu se compară cu ale unui expert, atunci când gust un whiskey bun, pot să-l apreciez și să mă bucur de gustul și aromele pe care le dezvoltă. Trebuie să recunosc că nu sunt mare consumator de whiskey, dar acesta chiar mi-a plăcut. Redbreast a bifat calitățile pe care le doresc de la un whiskey. Nu îmi inundă gura cu un gust puternic de alcool care să acopere aromele. Din contră. Este foarte catifelat și cremos la început, ca mai apoi să se dezvolte pe papile.

Aceeși senzație au avut-o și colegii mei Edi și Seba, iar faptul că Myles a confirmat că acestea sunt unele dintre calitățile lui Redbreast de 12 ani mi-a confirmat că o băutură bună poate fi recunoscută chiar și de cineva mai puțin educat în tainele degustatului.

Un al doilea sortiment pe care l-am degustat a fost Monkey 47. Un gin cu o poveste mai mult decât interesantă, pentru că provine din Pădurea Neagră din Germania. Are 47 de ingrediente și o alcolemie asemenea. O băutură jucăușă, ușor de combinat și de savurat. Unde mai pui că Myles ne-a pregătit o altă surpriză. S-a gândit că ni s-ar potrivi și nouă unul dintre tabieturile sale. Cum să nu-ți placă și să nu te bucuri de un burger generos, cu multe ingrediente, la care să asociezi un gin tonic, o băutură fresh, care să completeze perfect aromele din Monkey 47.

Și de data aceasta, ne-am bucurat de două băuturi diferite din multe puncte de vedere, dar care au un punct comun. Au o poveste specială în spate și sunt excelente dacă sunt consumate în tinhă alături de oamenii potriviți. Hai noroc!