Instagram | Programele de editare foto

Revin cu al treilea episod din seria dedicată celei mai populare aplicații de mobil – Instagram. Deși majoritatea telefoanelor mobile sunt capabile nativ să facă poze foarte bune, întotdeauna este loc de mai bine. Unde mai pui că aplicațiile de editare foto au o grămadă de funcții cu care poți face lucruri la care nici nu te aștepți. O simplă poză cu o ceașcă de cafea poate fi transformată într-o super fotografie cu ajutorul unor filtre, texte și accente de culoare bine alese.

Te poți juca cu luminile, cu focusul și chiar cu dubla expunere. Practic, imaginația ta este singura limită. Și pentru că mulți dintre voi m-ați întrebat ce programe de editare foto folosesc cel mai des, m-am gândit că acum este cel mai bun moment. Ai la dispoziție o grămadă de programe. De la cele mai simple, cu filtre basic și setări intuitive și până la cele complexe care necesită cunoștințe ample, dar și exerciții multe.

Este adevărat că piața este sufocată de programe false care promit marea cu sarea și care nu fac altceva decât să dea erori peste erori sau să-ți strice fotografiile. Este important să te folosești de programe bune, stabile, pentru că riști chiar să-ți strici telefonul, în cazul în care aplicația este de fapt un paravan pentru un virusi ori un program ce fură date. S-au mai văzut cazuri, crede-mă.

Alege-ți aplicațiile care au rating mare în magazinul oficial de aplicații al telefonului tău, citește descrierile și vezi dacă se potrivește nevoilor tale. Eu folosesc de mai bine de trei ani aplicația VSCO, iar de curând am descoperit Photofox. Dacă pe prima o folosesc pentru filtre și ajustări minore, cea din urmă este pentru micile artificii și o folosesc în special pentru InstaStory.

Știu, știu. Snapseed este mult mai complexă și oferă mai multe funcții. Totuși, nu m-am putut obișnui cu ea, dar nu am cum să nu o trec pe lista de recomandări. Pe lângă clasicele și deja banalele filtre, aplicația oferă o sumedenie de tool-uri cu care poți face unele lucruri grozave. Dublă expunere, eliminare elemente nedorite sau chiar extinderea unei fotografii. Serios! Dacă vrei să extinzi o fotografiei într-o anumită direcție, iar acea zonă este uniformă, programul se va descurca rezonabil. Oricum, este mult mai ușor decât să înveți Photoshop și să editezi fotografiile pe computer, pentru ca mai apoi să le transferi pe mobil, iar apoi să le postezi… chiar, mai face cineva chestia asta?

Și acum un secret din lumea bloggerițelor: multe dintre ele o folosesc pentru a-și lungi picioarele. Lăsănd bârfele la o parte, ai mai jos clipul complet în care îți explic și unele funcții, dar și ce alte aplicații mai folosesc: