Cum și în ce piese să investești

Un lucru ieftin te va costa scump mai târziu – este unul dintre proverbele după care mă ghidez și pe care am învățat să-l prețuiesc și să-l înțeleg în timp.

Scopul acestui material este să înțelegi de la bun început că nu mă refer neapărat la brand sau la preț, ci mai degrabă la valoarea obiectului în sine. Un alt lucru pe care l-am învățat în timp, după multe haine inutile cumpărate și bani cheltuiți degeaba, este legat de calitate versus cantitate. Știu mai bine ca oricine cum este să cumperi impulsiv, să cheltui pe lucruri care la prima vedere par interesante și fără de care nu te vezi, și mai ales cum este să fii dezamăgit de unele achiziții.

Cu alte cuvinte, am cumpărat mult și prost. Iar după ce am analizat bine situația, concluzia este una clară, mai bine mai puțin și bun, decât mult și prost. Sunt sigur că știi cum este să fii nevoit să schimbi șosetele și lenjeria des, să te trezești cu tricourile lărgite și cusăturile laterale stricate, cu jeanși decolorați și cu încălțăminte ruptă după un singur sezon. Cauza? Eliminăm din start lipsa de grijă și purtarea excesivă și mergem direct la cauza problemei – calitatea inferioară a produselor.

Asta nu înseamnă că dacă dai cu o sută de lei mai mult pe un tricou, ori dacă alegi un brand superior scapi automat de probleme. Nicidecum. Știu o mulțime de branduri scumpe, care oferă calitate îndoielnică la unele produse, dar și branduri de nișă care au anumite elemente vestimentare excelente și la care apelez de multe ori. Îți recomand să analizezi mai mult etichetele, materialele, să compari, să întrebi și să te informezi. Este interesul tău să faci achiziții cât mai bune, iar dacă începi să înveți brandurile, calitățile și defectele unor materiale, dar și hibele unor produse, îți va fi mai ușor. Iar banii tăi vor fi cheltuiți cu folos.

Așa că, în acest material o să încerc să-ți explic cum alegi anumite produse vestimentare, dar mai ales de ce este important să investeșți mai mult în anumite elemente. 

Jeans

Cum și în ce piese să investești

Despre istoria blugilor, modele și despre cum îi alegi ți-am vorbit aici mai pe larg. Însă, cum trebuie să îi alegi și mai ales de ce trebuie să fii atent îți explic îndată. Este adevărat că, la prima vedere, n-ai avea nici un motiv să fii selectiv cu jeanșii. Există o mulțime de modele, ai la dispoziție zeci de magazine de unde îi poți cumpăra și cel mai important sunt foarte, foarte ieftini. Găsești fără probleme și la 69 de lei, fără reducere. Atunci de ce m-aș agita să analizez atâta?

În primul rând, prentu că o pereche atât de ieftină reflectă o calitate mult inferioară. Dincolo de faptul că brandul care îi vinde este unul internațional, cu putere financiară enormă și care poate să scadă într-atât costurile de producție încât tu să te bucuri de prețuri atât de mici, calitatea este clar discutabilă. Dacă tu plătești pe ei 69 de lei preț întreg, fii sigur că nu pot avea un cost de producție mai mare de 29 de lei. Și crede-mă că am fost generos cu acest cost. Din acești 29 de lei trebuie plătit transportul, materialul, eticheta, depozitarea, salariile muncitorilor, amoritzate anumite cheltuieli și evident trebuie să existe și un profit. 

Cum se ajunge la un cost atât de mic? Simplu. Prin minimizarea tuturor cheltuielor și, evident, prin renunțarea la un standard de calitate. Bumbac puțin și de proastă calitate, execuție discutabilă și atenție la detalii minimă. Totuși. De ce te-ar interesa pe tine acest lucru? Pentru că nu ai nevoie de zece perechi de jeans, ci poți avea 3-4 pe care să îi poți purta în diferite combinații.

O pereche de jeans de calitate are anumite caracteristici importante greu de imitat de o pereche de proastă calitate. În primul rând, o pereche de jeans nu trebuie să-și schimbe forma după câteva purtări, cu atât mai puțin după o singură purtare. Denimul de calitate nu-și schimbă forma, nu se decolorează și rezită foarte bine în timp.

Cum și în ce piese să investești

Recomandarea mea? Investește în cei de calitate. Nu te lăsa ghidat de preț și brand. Un pantalon bun prezintă un jeans dur, o cusătură fermă, dacă îl mototolești nu face cute și, evident nu se întinde în exces. Asta în cazul în care nu vorbim de jeans skinny sau super skinny care prezintă mult elasten în compoziție. 

De exemplu, eu jeanșii negri îi testez cu unghia. Mai exact, dau cu unghia pe lungimea materialului, iar dacă materialul se albește ori își modifică structura, clar vorbim de o calitate inferioară. Analizez de asemenea cusăturile, iar dacă există resturi de ațe, ori locuri în care cusăturile nu sunt ferme, clar vorbim tot de un produs de calitate slabă. De asemenea, este important să consulți și eticheta, să înțelegi proporțiile materialelor, dar mai ales dacă ponderea este în favoarea celor naturale. 

Încălțăminte

La capitolul încălțăminte sunt foarte multe de spus. Și la acestă categorie sunt campion când vine vorba de numărul de perechi, dar și la numărul de rateuri. După ce am schimbat perechi de mai multe ori pe sezon, am fost dezamăgit de pantofi sport care-mi plăceau dar care s-au deteriorat mult prea repede, am decis să fac o schimbare. Nu mai investesc niciodată în încălțăminte ieftină, de proastă calitate. Am făcut curățenie în cele aproximativ 50 de perechi, am donat, am aruncat și am păstrat doar ce merita cu adevărat. Din acel punct am început să-mi cumpăr doar încălțăminte de calitate, după anumite criterii.

La capitolul încălțăminte sport, adică sneakers, teniși și espardrile, aleg doar branduri specalizate pe acest domeniu. O pereche de sneakers de la Nike, Adidas ori New Balance rezistă cu mult mai mult decât una de la H&M ori Zara. Și este perfect normal. Vrei un telefon bun? Mergi la un brand care produce astfel de device-uri, nu cumperi de la unul care produce mașini de spălat, dar are și două-trei telefoane în portofoliu.

Știu, sunt tentante încălțările la 99 de lei, comparativ cu cele de 399 de lei, de exemplu. Însă, nu poți avea aceleași așteptări. Materialele, cusăturile, lipiturile și structura în sine sunt clar diferite. Analizează toate aceste aspecte, nu te sfii să îndoi pantofii în toate pozițiile pentru a vedea punctele de tensiune și cum rezistă. De asemenea, fii foarte atent la cusături și lipituri, la defecte și poartă-i mai mult înainte să-i cumperi. Calcă în mai multe poziții, fă câțiva pași pe vârfuri, fă mișcări ample și vezi cum se simt. Nu te lăsa păcălit de prima impresie. În plus, ia în calcul faptul că încălțămintea din piele și pânză tinde să-ți schimbe forma după câteva purtări. Astfel, s-ar putea ca dacă la prima probă să-ți vină bine, chiar lejer, după ceva timp să fie prea largi. 

Când vine vorba de pantofi, atenția trebuie să fie chiar mai mare. Fie că ești genul care poartă doar la ocazii, ori din contră, porți zilnic, o pereche bună, din toate punctele de vedere, este o alegere înțeleaptă. Piele de calitate, o structură corectă și o formă bună sunt atuurile unei perechi care să te țină mai multe sezoane. Așa cum spuneam, un preț scăzut se traduce automat prin rabat la calitatea materialelor, dar și la  execuție. Un pantof este mult mai pretențios când vine vorba de calapod decât un pantof sport, ceea ce înseamnă că trebuie să acorzi atenție sporită. Pantofii sport de stradă, nu ne referim acum la cei pentru sport profesionist, au un calapod mult mai simplu, iar structura în sine este mult mai lejeră. De cealaltă parte pantofii eleganți  au o structură mult mai rigidă și un calapod pretențios, iar o execuție precară înseamnă disconfort pentru tine.

Regula numărul unu? Pantofii trebuie să fie comozi din prima. Uită de e normal să te bată la prima purtare sau ai stat prea mult în picioare. Greșit. O pereche bine structurată și care ți se potrivește bine nu trebuie să te jeneze nici o secundă și oricât de mult ai sta în picioare nu trebuie să-ți creeze probleme. În funcție de anumite defecte  de execuție, problemele pot fi diverse. Fie că vorbim de bătăi în zona degetelor, bătăi între degete, dureri de spate, ori dureri în călcâi. 

Toate aceste simptome sunt cauzate de calitatea execuției și evident de o anumită problemă. Dacă după câteva purtări îți apar bătăi pe degete, vorbim de o poziție incorectă a piciorului, de cele mai multe ori înclinată spre față. Bătăile între degete sunt cauzate de o formă greșită, un bot ascuțit și de o talpă incorerentă. Durerile de spate și de călcâi sunt cauzate de poziția incoretcă a piciorului. Dacă ai astfel de simptome, nu mai purta niciodată acea pereche. Durerile sunt semne clare că perechea respectivă este foarte prost executată, ori nu ți se potrivește.

Data viitoare vom vorbi despre tricouri, jachete și accesorii. Închei prin a-ți spune încă o dată că este important să devii mult mai selectiv și mai atent cu ceea ce cumperi, să analizezi și să faci alegeri în favoarea ta. În primul rând îți economisești din bani, în al doilea rând te asiguri că vei fi mai fericit cu alegerile făcute.