Review de film – Mașinării Infernale

Din seria filmelor cu titlu tradus greșit de către ai noștri compatrioți, regăsim Mașinării Infernale sau Mortal Engines. Filmul mi-a plăcut la nebunie și în următoarele rânduri vom discuta puțin despre una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice pe care le-am văzut vreodată.

Undeva în viitorul nostru apropiat, tehnologia ajunge la un nivel extrem de avansat de producere a armelor de distrugere în masă. Anume, arme cu energie cuantică care distrug materia la nivel atomic sau subatomic. După „Războiul de 60 de minute”, omenirea a reușit să se auto-distrugă. În urma acestui război de o oră, au rămas frânturi a omenirii care incremental au propagat specia mai departe.

Acțiunea filmului are loc la aproximativ 1100 de ani după războiul apocaliptic, iar situația este gravă. Resursele sunt aproape toate dispărute, iar oamenii locuiesc pe orașe mobile care se vânează între ele. Imaginați-vă tancuri de mărimea unui oraș, pe șenile, care se mișcă constant în căutare de pradă. Precum pirații mărilor, de odinioară.

Factorii vizuali sunt mirifici. Filmul este doldora de efecte speciale realizate la un nivel de te lasă gură-cască. La fiecare modificare a firului narativ apare câte un element nou care impresionează și mai tare. A intrat foarte multă muncă în acest film și asta se vede clar.

Povestea este bine scrisă și știe exact ce vrea. Nu se pierde în detalii insignifiante și pentru nici o secundă nu am avut impresia că filmul se lungește inutil. Tensiunea rămâne la cote maxime pe întreaga sa durată și chiar dacă sunt unele scene trase de păr, nici nu îți va păsa fiindcă te vei simți ca un copil. Pur și simplu uluit de ce se întâmplă.

Personajele sunt foarte bine conturate și fiecare își face rolul de minune. De la eroul neinițiat care trece prin transformările de caracter clasice, până la anti-eroul care are o rațiune de necontestat pentru motivele sale. Până și personajele secundare sunt tridimensionale și toate mi-au plăcut, fiindcă sunt pline de viață.

De fapt, tot universul din Mașinării Infernale explodează cu personalitate și viață. Singurul lucru pe care îl pot reproșa filmului e faptul că nu este o trilogie. Fiindcă universul în sine este atât de atrăgător, încât aș fi vrut să aflu povestea completă din spatele fiecărui personaj. Sincer, mi-ar fi plăcut un film separat cu fiecare în parte. Atât de bine au fost gândite elementele filmului.

Aș putea să îl laud până la Crăciun. Dar scopul nu e să îți ofer pe tavă tot filmul. Experiența mea alături de Mortal Engines a fost pur și simplu uluitoare. Recomand să vezi filmul, fiindcă pentru mine este unul dintre cele mai spectaculoase și bune producții pe care le-am văzut vreodată.