Trei idei inedite de amenajare în toamna asta

Ca în orice aspect al vieţii şi în conceperea amenajării perfecte trebui să îţi asumi riscuri pentru a obţine un rezultat spectaculos. Dacă vei face doar alegeri potolite şi sigure, efectul final poate fi elegant, însă insipid şi lipsit de personalitate. Decât să copiezi complet o amenajare găsită printr-o revistă de specialitate, mai bine faci puţină cercetare şi alegi câteva idei care simţi că te reprezintă şi încerci să le încorporezi în spaţiile tale. Multe idei pot părea excentrice sau riscante însă dacă reuşeşti să le pui în practică aşa cum trebuie, efectul final poate fi unul deosebit şi unic.

Tapet în locuri neaşteptate

amenajare

În ultimul an, tapetul a reapărut în vocabularul designerilor, ieşind din conul de umbră în care intrase în anii 2000. Specialiştii au preferat să folosească totuşi tapetul cu zgârcenie, mai mult ca un accent estetic, şi nu în întreaga încăpere. În amenajările din prezent, am zărit tapet cu modele florale sau vegetale, în culori sau doar cu forme grafice, altele cu modele geometrice, unele cu iz pictural sau cu modele inspirate de Orient, aşa că sigur vei găsi ceva pe gustul tău, care să se potrivească amenajării tale. Pentru un efect cu adevărat elegant şi interesant, pune tapetul pe un singur perete, ca accent al încăperii, sau pe tavan. Totuşi, pentru restul încăperii păstrează un stil cuminte şi echilibrat, ca să nu creezi o atmosferă dezordonată sau sufocantă.

Culori ieşite din comun

Într-un mod surprinzător, una dintre cele mai populare culori, sau nonculoari, este negrul. Mai nou, el a trecut de la mobilier la pereţi, mulţi designeri alegând să vopsească pereţii în negru. Pe lângă negru, destul de des îşi fac apariţia pe perete şi verdele smarald, albastrul indigo, movul şi magenta. Dacă simţi că amenajării tale îi lipseşte ceva, totul fiind cam tern, alege să zugrăveşti un perete într-o culoare mai ieşită din comun, care să se potrivească spaţiului tău, iar pentru a crea o atmosferă unitară, adaugă şi câteva accesorii în care să se regăsească aceeaşi nuanţă. Totuşi, dacă ideea unui întreg perete într-o nuanţă puternică te compleşeşte, încearcă să integrezi culoarea prin obiecte de décor sau o piesă statement de mobilier.

Joacă-te cu pardoselile

Dacă în mod normal atunci când te gândesti la pardoseală, îţi vin în minte doar parchetul sau plăcile ceramice clasice, ca gresia sau faianţa, e timpul să arunci un ochi prin revistele dedicate designului interior. În baie sau bucătărie, renunţă la clasica gresie şi alege un mozaic interesant, în care să se regăsească nuanţele amenajării sau plăci ceramice hexagonale, care să creeze un fel de mozaic. Bineînţeles, poţi apela şi la plăci din marmură sau travertin. Un alt finisaj interesant poate fi şi betonul, amprentat sau polisat, pentu un vibe industrial şi ieşit din comun. Poţi face treceri şi îmbinări interesante între finisaje, ca de exemplu să prelungeşti puţin din mozaicul din bucătărie către living, dacă e vorba despre un open space.

Pentru a obţine o amenajare curajoasă care să îţi reprezinte personalitatea deosebită, trebuie să îţi asumi riscuri şi încorporezi şi idei mai ieşite din comun, pe care nu le vezi peste tot. Dacă te limitezi la a copia idei din reviste, efectul final nu va fi unul deosebit, ci mai mult o imagine nereuşită.