5 accesorii de iarnă pe care trebuie să le ai în mașină

Accesorii-Iarna

Iarna și-a făcut apariția mai repede decât ne așteptam sau decât speram unii dintre noi. Cei care poartă titlul de șofer sunt desigur cei mai afectați de acest fenomen și cu siguranță au fost luați prin surprindere. Acesta a fost doar un ”preview” sau o ”versiune demo” așa cum ne exprimăm noi pasionații de IT în termeni tehnici, a ceea ce urmează.

Înainte să dăm vina pe cei responsabili cu întreținerea drumului și cu pregătirile aproape inexistente ale acestora trebuie să fim atenți întâi la noi și la automobilul nostru. Mai jos am alcătuit o scurtă listă de accesorii care, chiar dacă nu sunt indispensabile celor care pleacă la drum pe această vreme, cu siguranță ne vor ajuta atât în oraș cât și la drum lung.

Lanțurile auto

thule-snow-chains-k-summit-k34Nu sunt obligatorii pentru șoferii de automobile, și din acest motiv stau pe rafturile magazinelor până la primăvară. Toți trecem pe lângă ele atunci când ne uităm după ștergătoare și antigel. E drept, nu prea te poți folosi de ele în oraș însă câți dintre voi nu pleacă la munte cel puțin o dată sau de două ori pe lună, la sfărșit de săptămână? Măcar acum când vacanța bate la ușă.

Nu se compară nimic cu pârtia colorată și suprapopulată din weekend și cu cana de ceai sau vin fiert de la o terasă sau balconul unei pensiuni. Ei bine, nu puține sunt situațiile în care să ajungi acolo ai nevoie de aceste lanțuri. Numai eu știu câteva cabane cu o priveliște superbă la care e destul de dificil să ajungi și pe timp de vară.

Sunt bune atât lanțurile pe care le găsești în supermarket cât și cele de la benzinării. Dar noi am găsit un model, sensibil mai scump, însă care se montează în mai puțin de un minut și care au suprafața de rulare acoperită cu un profil din aliaj ce oferă o aderență ridicată. Acestea sunt Thule K-Summit.

Portbagajul suplimentar sau pentru schiuri/snowboard

thule_pulse_cargo_boxCei pasionați de un astfel de sport sunt probabil mai norocoși. Doar ei știu cât de liniștitoare și de plăcută este coborârea pârtiei, chiar și după cele 30 de minute petrecute la rând la telescaun sau gondolă. Nimic nu se compară cu această senzație.

Ei sunt conștienți de necesitatea unui suport de schiuri sau snowboard și mai ales de faptul că acele bare transversale pot fi de folos în mai multe situații. Există și modele magnetice care se prind foarte ușor de plafonul mașinii, special pentru cele care nu dețin barele transversale. Dacă ai o mașină mai mică cu spațiu redus pentru bagaje, atunci ar fi probabil util și un portbagaj suplimentar. În funcție de model, în acestea pot încăpea atât schiurile, clăparii cât și restul echipamentului.

Sirocou sau încălzirea staționară

webasto-group-car-parking-heater-640Sirocoul sau Eberspacher sau încălzitorul staționar este un dispozitiv mai puțin cunoscut posesorilor de automobile însă are o utilitate maximă pe timp de iarnă. Acesta este mai exact un reșou care funcționează cu combustibil și are un consum minim, aproximativ 0.5 litri pe oră. Scopul lui este de a încălzi ori apa de la motor și/sau habitaclul fără pornirea motorului.

Astfel este mult mai confortabil să te urci într-o mașină încălzită și mult mai ușor să cureți zăpada de pe ea. Gheața de pe geamuri nu mai are nici o șansă cu un astfel de dispozitiv. Cei care au o mașină de generație nouă au probabil și posibilitatea de pornire a motorului de la distanță. În felul acesta nu mai au nevoie de un astfel de dispozitiv. Este destul de greu de găsit în magazine, și nu este chiar ieftin, însă un service specializat vă poate ajuta să achiziționați și instalați unul pe mașină.

Kitul de electrice și electronice

TW829515-1000-1000Așa îi spun eu, voi puteți să îi spuneți și geanta cu cabluri sau orice altă denumire care vă vine în minte. Aceasta include în primul rând cablurile de curent pentru momentul când vedeți pe cineva pe marginea drumului, zgribulit, lângă o mașină înghețată ce nu mai dă nici un semn de viață. Alături de aceasta mai putem adăuga niște becuri pentru fază lungă, scurtă, semnalizare, și foarte important, câte o siguranță din cele importante, asta dacă nu au lăcașul lor în bordul mașinii.

Alături trebuie să se afle o lanternă, cablu de încărcare pentru telefon (și lanternă dacă e cazul), un set de baterii suplimentare și de preferat un telefon mai vechi ce poate sta stins în mașină, precum și cablul de încărcare aferent acestuia. În afară de cele menționate mai sus puteți să vă faceți de cap și să includeți în trusă orice fel de alte gadget-uri vă sunt pe plac, cum ar fi un încălzitor portabil de ceai, o pătură electrică și multe altele.

Un alt accesoriu interesant îl reprezintă ștergătoarele încălzite. Acestea pot fi găsite desigur pe site-urile de afară. Prețul variază de la 100 de dolari în sus însă se pot dovedi destul de utile atunci când zăpada dezghețată de pe mașină curge pe parbriz, și îngheață pe ștergătoare.

Kitul de supraviețuire

winter_car_kitAcesta include elemente probabil mai importante decât cele descrise mai sus, și chiar dacă îl vom folosi mult mai rar sau sperăm că deloc este esențial să se afle în mașină. Știu, de multe ori batem apa în piuă până vine primăvara pe această temă, însă este de o importanță ridicată.

În acest kit trebuie să se regăsească pe lângă cele necesare în caz de accident, pansamente, medicamente  și o pătură, eventual o bluză mai groasă, mănuși, de ce nu și o căciulă, soluții precum antigel, soluție pentru parbriz, racletă și o lopată demontabilă pentru a ocupa cât mai puțin spațiu.

Știu că mulți dintre voi veți circula cu mașina doar în oraș și cel mai probabil nu veți avea nevoie de toate acestea. Vine însă Crăciunul, Anul Nou, mulți avem rude prin alte orașe pe care vom vrea să le vizităm, așadar e mai bine să fim pregătiți pentru orice.