[VIDEO] – De ce este unică România?
La mulți ani! Românul e specia aia de om care, 364 de zile pe an, privește în jur cu dispreț și se declară scârbit de orice din propria țară. O țară prea locuită de alții ca el. Apoi, pe 1 Decembrie, pe Român îl pălește subit o combinație de amnezie cu entuziasm patriotic și îl vezi cum arborează pe autoturism un steguleț tricolor, cum își decorează pagina de Facebook cu un banner în roșu, galben și albastru. Aplaudăm parada militară, oriunde s-o fi ținând, ținem copilașul pe umeri ca să vadă mai bine soldații, obturându-le câmpul vizual tuturor spectatorilor din spate, mormăim pe nimerite și cam nesigur prima strofă din imnul național și ne îngrămădim la castroanele de fasole cu ciolan și la paharele de plastic cu țuică fiartă mai ceva ca la moaște. Ce mai patriotism!
Noi, la Cavaleria, încercăm să fim astăzi oleacă mai onești în ceea ce privește țara și poporul. Ne iubim și noi țara și istoria, dar mai mult pe modelul lui Emil Cioran. Adică le iubim „cu o ură grea”, cum amar mărturisea filosoful expatriat și, poate din cauza asta, atât de celebru acum. Iubire de țară și ură de… anumiți prea mulți români, două forțe aproape egale și de sens opus, ar trebui să dea rezultatul zero și să ne transforme în niște indiferenți față de România. Nu e cazul. Noi încă ne mai punem probleme. De asta ne-am și întrebat, pe 1 Decembrie, de ce totuși țara noastră este unică în tot Universul.
Și iată mai jos răspunsurile – cele care n-au mai avut loc în clipul video…Așadar, România mai este unică deoarece:
- Aici trăiesc româncele, doh! Cele mai frumoase femei din lume! Primul motiv!
- România e singura țară din lume unde există colivă! Tot niște românce o fac…
- Știai sau ba, 42% dintre români încă sunt convinși că Soarele se rotește în jurul Pământului.
- Un român din trei e sigur că oamenii și dinozaurii au fost contemporani.
- La noi, toți pantofii sport sunt adidași, toate copiatoarele sunt xerox, toate SUV-urile sunt jeep.
- Moldovenii, muntenii, oltenii și ardelenii au fiecare câte un complex de superioritate unii față de ceilalți. Dar și de inferioritate față de orice străin. Altfel, ne considerăm patrioți.
- Ne considerăm patrioți, dar adolescenții noștri pică bacalaureatul pe capete la română și la istorie.
- Ne considerăm patrioți, dar ne umplem gura de romgleză înainte să ne scoatem primul buletin de identitate. Iar apoi facem mișto de moldoveni pentru că vorbesc cu rusisme.
- Încă mai spunem „buletin de identitate”, deși actele astea se numesc „cărți de identitate” de un deceniu și ceva.
- Plecăm din țară și jurăm că nu ne mai întoarcem, dar peste o lună oftăm cu părinții pe Skype.
- Pentru că diasporezii noștri preferă să-și ia un BMW din toată agoniseala, că dacă-și iau o casă nu pot veni cu ea în august, să se dea rotunzi la neamuri și la vecini.
- Suntem, apropo, cei mai disciplinați șoferi din Europa, după ce trecem granița maghiară. Altfel…
- E tragedie națională când se măresc amenzile la circulație, semn că toți ne simțim cu musca pe căciulă.
- Dar e și greu să nu fii contravenient, dacă la noi sunt mai mulți parlamentari decât kilometri de autostradă. Iar un parlamentar din zece a avut probleme cu Codul Penal. Halal exemplu!
- Și biserici avem mai multe decât școli și spitale. Probabil laolaltă.
- Ne mândrim că neamul nostru a fost întemeiat de Traian și Decebal, dar trei milioane de români verzi au semnat contra uniunilor între persoane de același sex.
- Italienii spun „lavorare”, francezii spun „travailler”, spaniolii „trabajar”. Uite numai ce frumos sună, direct din latină! Noi, dacă nu folosim „a lucra”, spunem „a munci”, „a roboti” sau „a trudi”. Ultimele trei verbe, slavone la origine, iar acum trei secole „muncă” însemna „tortură”. Ca să vezi cum percepem noi noțiunea asta care zice-se că l-a înnobilat pe om!
- Pentru limba noastră latină, noi avem numai dragoste și iubire. Adică alte două substantive luate de la slavi. Vedeți că de la ruși nu vine doar ploaia?
- Căutăm mai degrabă vinovați și scuze, decât soluții. În special în situații de criză.
- Suntem mai mult pesimiști decât optimiști. Uite cel mai bun exemplu: Emil Cioran este român. Și el iubea istoria României cu o ură grea. Cuvintele lui!
- Da, pentru că noi ne alungăm elitele din țară, dar ne mândrim cu reușitele lor după aia. Uite, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Constantin Brâncuși…
- Pentru că odraslele tale au șanse mai mici să fi auzit de expații noștri de mai sus, dar sigur au aflat de Inna, de „țăranul cu Maseratti” sau de Bahoi.
- Copiii noștri sunt printre cei mai fericiți din lume, iar noi, adulții, suntem printre cei mai triști de pe planetă. Suntem depășiți numai de etiopieni și de sud-africani.
- Iubim România pentru că, la un secol după scandalul Straussenberg, nici n-am mai tresărit la afacerile dubioase numite EADS și Bechtel. Apropo, cine e în pușcărie pentru astea?
- Doar la noi cuvântul „hoț” e un alint sau chiar un compliment.
- Vedeți? De aia iubim România! Pentru că, vorba lui Raymond Poincare, aici suntem la porțile Orientului, unde totul se ia la mișto. Și de-aia e mișto. O vorbă luată de la minoritatea aia care cântă cea mai populară muzică nepopulară din România!
- Iubim România pentru că are județul Vaslui, iar fabrica de coniac din Vaslui a dat faliment.
- Iubim România pentru că, în istoria lor de două milenii, românii au trăit liber cam 2% din timp, însă de 26 de ani încoace noi am prins felia cea mai mare de libertate.
Bucurați-vă de cea mai frumoasă țară din România și fiți cavaleri. Aveți onoare. Fiți români buni.