VIDEO – Vlog – “Linba noastră ie o komoară”

Departe de noi gândul să-ţi dăm o lecţie de gramatică prin materialul video de aici, deci nu pune mâna să arunci cu pietroaie, pentru că nu ne-am propus să facem pe deştepţii. Dar nici pe proştii nu mai vrem să facem şi să pretindem că n-auzim şi că nu ne zgârie la urechi modul în care unii – tot mai mulţi, din păcate – calcă în picioare limba română. Ni se zbârleşte părul pe şira spinării când vedem inclusiv la ştirile TV cum “oportunitatea” a uzurpat “ocazia” sau cum un om hotărât să facă o treabă e numit acum un om “determinat”. Şi ne doare mai mult decât orice faptul că între limbajul rudimentar al unui măturător şi cel al unui parlamentar diferenţele devin din ce în ce mai insignifiante. Cum expresiile considerate golăneşti devin regula şi sunt omniprezente în spaţiul public. Suferim fizic atunci când regulile gramaticale sunt trecute la capitolul “şi altele”, adică la opţionale. Că doar cine mai vorbeşte corect zilele astea?

Dar corect cine mai scrie? Te uiţi în secţiunile de comentarii de oriunde şi te cruceşti. Citeşti statusuri pe reţelele de socializare şi ai impresia că Zuckerberg a pus vreun soi de interdicţie la diacriticele româneşti şi la cratime. Te întrebi cine a ostracizat majusculele de la începutul propoziţiilor sau de la numele proprii, cine a înlocuit litera “e” cu cifra 3, cine l-a uzurpat pe “u” şi l-a întronat pe “oo”, de ce acuma “c” e “k” şi aşa mai departe. Implori Providenţa să-ţi aducă înapoi punctuaţia şi ortografia şi ţi-e teamă să afli cum or scrie de mână oamenii ăia, care par să urască din toţi rărunchii limba noastră. Aia despre care se presupune că e o comoară, foc ce arde, limba vechilor cazanii, etcetera, etcetera. Era aşa un cântecel vesel, poate l-ai auzit.

E drept, limba noastră e complicată, e plină de chiţibuşării, are un milion de excepţii la excepţii şi se poate mândri cu un fond lexical moştenit, împrumutat sau înghiţit pe nemestecate uneori de la nenumărate alte limbi. Oricine poate greşi din grabă sau din neatenţie, e perfect adevărat. Au fost scrise tomuri peste tomuri doar din exprimările nefericite culese din presă şi din reclame.

Inepţiile pe care le-am înşirat în acest material video am vrea înainte de orice să te pună pe gânduri. Am pus pe lista infamiei păcate precum romgleza, smartphoneza, cacofoniile, dezacordurile, construcţiile şchioape, fracturile logice, cuvintele cu sens deturnat sau paronimele care te fac să pari complet neinstruit. Lista aberaţiilor nu e nici pe departe completă, desigur. Însă tu cam de câte ori pe zi le foloseşti? De câte ori te-ai oprit ca să te corectezi? Când i-ai atras cuiva atenţia că “nu se spune aşa, ci aşa”? Ţine cont că, dacă tu vorbeşti prost şi stângaci, aşa o să vorbească peste 20 de ani copiii tăi, ba poate chiar mai rău.