Video | Test complet GeForce RTX 2070/2080/2080Ti [UNBOXING & REVIEW]

În mod normal, o dată la un an se lansează o nouă generație de plăci video care ar trebui să revoluționeze industria PC-urilor. Pe lângă cei care editează clipuri video, cei mai nerăbdători sunt gamerii. Recent, am avut ocazia să testăm noile plăci de la Nvidia, seria RTX 2000, iar dacă vrei să afli ce părere avem despre ele, rămâi și urmărește clipul de mai jos.

Cum le-am testat?

La teste am avut cele trei plăci lansate inițial. Anume RTX 2070, 2080 și 2080 Ti. Le-am testat în paralel alături de GTX 1070 Ti și 1080 pentru a vedea diferența de forță brută dintre ele. Testele le-am făcut în Unigine Heaven 4.0 și Superposition Benchmark. În rest le-am forjat la maximum în PUBG, la 4K și în Full HD, la setările Ultra. Pentru partea de editare video am folosit obișnuitul nostru Adobe Premiere Pro pentru prelucrare video.

De ce este toată lumea înnebunită după RTX?

Nu știu dacă ați observat dar de la seria GTX 1000 cei de la Nvidia au decis să schimbe tradiționalul nume la RTX. Asta fiindcă semnalează o nouă eră în ce privește plăcile grafice, și vin însoțite cu o tehnologie care nu a mai avut precedent până acum.

Vorbesc bineînțeles despre acel Ray-Tracing pe care inginerii de la Nvidia au reușit să îl introducă pe noile plăci grafice. Pe scurt, Ray-Tracing este o tehnologie folosită la randarea animațiilor 3D care simulează comportamentul luminii din realitate, într-un spațiu virtual. Până acum, Ray Tracing era folosit doar în programele 3D care exportau animații. Odată ce clipul era gata, nu putea fi manipulat în timp real. Asta până acum. Fiindcă pe aceste plăci grafice se află anumite nuclee, separate de cele obișnuite, care pot procesa în timp real lumina din jocurile video. Asta face totul să arate mai real ca niciodată în jocuri video. Practic reprezintă un pas monumental din punct de vedere tehnic în lumea gaming-ului. Cel puțin în teorie.

De ce nu prea poți folosi RTX acum?

Jocurile care sunt compatibile cu această tehnologie de simulat interacțiunea luminii cu suprafețele dintr-un joc video sunt mai rare decât politicienii cinstiți. Battlefield 5 conduce clasamentul și se simte cam singur acolo. Shadow of Tomb Raider este următorul încoronat și oamenii încă așteaptă update-ul cu RTX promis de la lansarea jocului. După acestea, urmează cele care nici nu s-au lansat încă. Printre ele se numără Atomic Heart, Metro Exodus și Control. 

Cum se descurcă la capitolul forță brută?

După cum am menționat anterior, am rulat în Full HD și 4K programele de benchmark Unigine 4.0 și Superposition Benchmark. Pe lângă asta, timpul ne-a permis să rulăm și PUBG la setări Ultra în 4k și Full HD. Cu siguranță creșterea de putere generațională este evidentă și rezultatele din josul paginii vorbesc de la sine.

Sunt bune de ceva la editare video?

Deocamdată nu. La un calculator de-al nostru care are o placă grafică din seria 1000, a durat mai mult să prelucreze un clip video cu oricare dintre plăcile testate din seria 2000. Nici nu erau diferențe între plăcile în sine, fie RTX 2070, 2080, ori 2080 Ti. Adică încă nu sunt actualizate să adune toată puterea lor și să o direcționeze unde trebuie. La acest capitol seria 2000 a dovedit că nu trebuie să te grăbești să dai buzna în magazine doar pentru editare video.

Merită sau nu?

La momentul actual și la prețul de peste 6000 RON pentru vârful de gamă 2080Ti, concluzia noastră este că momentan NU merită. Cel puțin nu această placă. Fiindcă nu poți scoate tot sucul din ea. Recomandarea noastră ar fi 2070, deoarece dispune de Ray-Tracing pe care îl vei putea folosi viitor. Când vor apărea jocurile care suportă asta.. Este mai performantă decât GTX 1080 și în funcție de la ce magazin găsiți placa video, poate fi chiar și mai ieftină. Asta dacă găsiți plăci din seria RTX. Stocurile nu sunt generoase.