Video – Prețul Corect | Coreea de Nord

Începem sezonul de toamnā din Prețul Corect cu o nouă grafică, dar și cu un subiect pe măsură – Coreea de Nord. Cu toate că este una dintre cele mai izolate țări din lume, turiștii dar și cei care au neșansa de-a lucra pe tărâmul lui Kim ne aduc informații despre cum este să trăiesti astfel de vremuri.  Asta deși propaganda face eforturi ca nici un fel de informație negativă despre regimul de la Phenian să nu apară în presa internațională. Propaganda și îndoctrinarea sunt de fapt un stil de viață, iar cetățenii sunt intoxicați cu informații false, precum faptul că SUA este inamicul numărul unu, că doar în Korea se trăiește bine, iar pe Glob se moare de foame.

Există chiar și legende cum că marele conducător citește gânduri, că a învățat să scrie și să citească pe când era doar un țânc de doi-trei ani sau că la Campionatul Mondial de Fotbal de la Rio de Janeiro echipa națională a învins Japonia cu 7-0, în condițiile în care nici nu s-a calificat…

Coreea de Nord

În plus, potrivit Institutului Coreean pentru Unificarea Națională, “nivelul de trai s-a deteriorat până la niveluri extreme de lipsuri, în care dreptul la securitate alimentară, sănătatea și alte nevoi minime de supraviețuire umană sunt respinse“. Practic, mai mult de jumătate din populația Coreei de Nord trăiește în foamete și sărăcie. Propaganda merge într-atât de departe încât sunt regizate scene în care oamenii par fericiți, magazinele sunt pline cu alimente, iar oamenii sunt extrem de bucuroși să-și vadă liderul suprem. În imagini sunt prezentate apartamente noi, fabrici care lucrează de zor și magazine pline, când de fapt oamenii primesc alimente raționalizate, iar mulți dintre ei nu au nici apă caldă sau curent.

Totuși, dacă ești curios sa afli cât ar costa să trăiești acolo, ți-am pregătit un clip mai pe larg.