VIDEO – Oana Stănescu şi arhitectura unui succes românesc în SUA

Am avut privilegiul să cunosc o româncă deosebită, o artistă într-un domeniu extrem de tehnic şi un nume tot mai popular în arhitectura inovativă din Statele Unite ale Americii. Oana Stănescu se numeşte, iar aventura ei în domeniul arhitecturii este, ca şi proiectele ce-i poartă semnătura, propria sa creaţie. Planul iniţial era ca Oana să devină doctoriță, după dorința mamei sale. Nici că se gândea vreodată că succesul ei în carieră o aşteaptă tocmai la New York.

Oana s-a născut şi a crescut la Reşiţa, iar studiile de arhitectură le-a absolvit la Universitatea Politehnică din Timişoara. În State a ajuns în al treilea an de facultate, după ce a fost selectată în cadrul unui program de stagiatură la una dintre cele mai mari firme de arhitectură din lume. A revenit în țară pentru diplomă, după care a plecat din nou. De data asta, şi-a extins orizonturile în Tokio, în Africa de Sud şi în Elveția, după care a revenit la New York, unde anul 2017 a prins-o în plin avânt al carierei.

Acum are propria firmă, se numără printre cei mai “vânaţi” arhitecți de la New York și construiește proiecte care atrag atenția presei americane și internaționale. De exemplu, celebrul cântăreț american Kanye West i-a cerut proiectul pentru un vulcan înalt de 50 de picioare, adică de puţin peste 15 metri. Piesa a devenit ulterior o atracţie pe scena turneului Yeezus. Însă cel mai îndrăzneț proiect din cariera Oanei de până în 2017 mi se pare o piscină plutitoare, amplasată în cartierul Manhattan, chiar în mijlocul râului Hudson. Se numeşte +POOL şi pare, de la început, un mare plus.

Vă las să o descoperiți pe Oana Stănescu, ce a fost prezentă la Festivalul Unfinished.