[VIDEO] BRomania, umor românesc pentru export. Interviu cu Matei Dima

Plutești prin mlaștina din newsfeed, plictisit. Ai da un dislike la pisici, sfinți cu privire psihedelică sau un nou citat motivațional despre cât de bine e să fie bine. Nu e ora potrivită să te instruiești pe internet. Ești prea obosit la ora asta să mai înghiți un text inteligent și lung. În acest moment ai vrea doar să te relaxezi. Să te distrezi la o poantă bună. Dar să nu fie răsuflată. Așa l-am descoperit eu pe Matei, adică BRomania.

Nu îmi ajung de obicei sub ochi clipurile vloggerilor de la noi. Probabil pentru că îmi este greu să recunosc vreun mesaj sau poantă bună, așa cum spuneam mai devreme. Cel mai penibil mi s-a părut un tip care o dăduse pe politică în campania electorală iar apoi altul promova un produs pe care îl criticase. Din același motiv mă abțin și eu să comentez situația din Parlament, deși cunosc suficiente înjurături care să se potrivească în fiecare zi, după cazul penal în discuție.

Matei mi-a ajuns pe ecranul telefonului sub forma unui share bine plasat de la un prieten. Era un vlog cu o perucă blondă, aproape colerică. La prima vedere am crezut că e în engleză pentru că nu mai văzusem stilul pe la noi. Și dintr-un clip de șase secunde s-a făcut o jumătate de oră de frunzărit. Așa am devenit fan BRomania.

Nu am ambiții că știu să definesc viralul, comedia sau internetul dar BRomania este sigur un exemplu despre cum cele trei funcționează împreună. Nu își propune să reinventeze vreo categorie dar tocmai așa îi iese un produs bun. Din multe puncte de vedere succesul lui e un exemplu despre ce vrea omul tânăr de pe internet și plăcerea de moment a unui adult dispus să zâmbească la o poantă inspirată din problemele mediocre ale vieții.

Să faci un viral e o întâmplare sau un moment de inspirație. Să îți faci din asta o întreagă operațiune pe Vine, YouTube, Facebook și Instagram este deja altceva. Genul acesta de succes nu vine doar ca urmare a unui hobby. E nevoie de talent, desigur, dar 95% e educație și muncă serioasă. Dacă se ține de treabă și trece pe engleză, o să îl vedem curând depășind granițele iar asta ar fi o treabă interesantă, în condițiile în care și artiștii din România încearcă același lucru cu mai mult sau mai puțin succes.

Dacă vreți să înțelegeți mai bine de unde vine Matei și încotro se îndreaptă, dar mai ales care este “sosul secret”, urmărește-ne într-un nou interviu marca www.cavaleria.ro.