[Video] Julien Ducarroz. Expatul 2.0

Ce ai face dacă ai avea în spate o familie atât de înstărită încât să nu mai fie nevoie să muncești o zi? Ai alege să lenevești, să călătorești, să joci banii, să experimentezi cu viața ta? E de bun simț să zici că vei continua să trăiești o viață activă și să muncești din plăcere. Dar chiar ai face-o? Să ridicăm miza. Dacă ai fi un tânăr elvețian în aceeași situație? Dintre toate țările de pe planeta asta, dintre toate metropolele civilizate unde ai putea trăi, ai alege București, România? Pentru Julien Ducarroz, Chief Commercial Officer la Orange România, răspunsul este un mirabil ”DA”. O să vezi puțin mai târziu de ce.

Multe dintre obiceiurile noastre la serviciu sunt moștenite prostește de la părinți, de la vechiul sistem. De la privirea piezișă în preajma superiorului, timpul irosit la serviciu în loc de a-ți face munca și apelativele lingușitoare ”Șefu’”, ”șefuțu”, ”boss”, ”bossulețu” și alte tactici de mascare a urii neîmpăcate pe care i-o porți de fapt. Li se aplică șefilor români dar mai rar celor ”de import”. E o chestie culturală la noi. Șeful străin este sigur vreun mic dumnezeu. De obicei expații care ajung însă pe la noi sunt trimiși să facă batalion disciplinar într-o țară de lumea a doua după ce au dat rasol într-un sediu mai vestic al companiei. Mai sunt și cei tineri care vin aici să se antreneze pentru ascensiunea în piramida corporativă. Așa i-am împărțit eu până acum pe grecii, nemții, francezii, italienii care se perindă prin clădirile de birouri clasa A+ de pe la noi.

Pe elvețianul Julien l-am descoperit ceva mai bine în ultimii 2-3 ani iar de acum mi-e mai ușor să recunosc că pentru el și alți câțiva e cazul pentru o a treia categorie. Fără să uite, desigur, să tragă spuza pe turta companiei, a ales nu doar să trăiască aici ci să construiască o echipă în jurul lui, să inspire și să facă o schimbare. Îl cunoaștem într-un altfel de interviu, fără script, fără întrebări trimise înainte pe email, fără falsă modestie pe Expatul 2.0