[VIDEO] – Interviu Oliver Bauer – Olteanul care face vin oranj

De pe prispa lor, Oltul se vede ca într-o poveste. Nu e ceață dar un fel de abur se ridică și estompează linia orizontului aflată departe. De undeva, de la poalele dealului, se aude încet dar neașteptat de clar o sârbă. Muzica urcă dealul de la kilometri distanță exact ca și sunetul roților de tren, care face naveta la Craiova. E sâmbătă pe la prânz, iar oltenii petrec și se cinstesc că doar ce altceva ai putea face într-o zi de iunie? În câmp nu e nimic de recoltat iar strugurii așteaptă soarele adevărat de vară după o primăvară ploioasă. Intrăm în curtea fără porți și fără gard, iar gazda noastră se oprește din muncă de voie-de nevoie. Pare tot timpul gata să se ridice și să fugă repede la ceva de făcut. Ar fi în stare să desființeze ziua de odihnă dacă Raluca, soția lui, nu l-ar ține cu răbdarea ancorată ca o împământare în argila de dedesubt.

Oliver Bauer este neamț după pașaport și merge în Germania doar cu treabă, destul de rar. Meseria de vinificator îl ține ocupat aici, la noi, unde și-a pus amprenta pe succesul casei de vinuri Știrbey, spre exemplu. Acolo urmărește totul. De la plantarea viei până la îmbutelierea vinului. Nu îmi e clar de unde a luat accentul, că vorbește românește destul de iute. De acum e oltean get-beget, însurat cu o româncă din Buzău. Împreună trăiesc o poveste frumoasă, sus pe dealul de lângă Drăgășani unde și-au înfipt rădăcinile exact ca o viță de vie tânără, în căutarea sevei bune.

Căsuța lor e relativ nouă și pare modestă dar e de acolo și se potrivește perfect în peisaj. E ca și cum nu a vrut să deranjeze iarba și florile din tihnă. În curte a pus pietriș, în grădină gazon, de nevoie, ca să nu alunece dealul la ploi și acum așteaptă să se odihnească pâmântul unde va pune prima lui viță de vie. Acesta e visul său. Să își cultive proprii struguri și să pună în sticlă toată experiența, pasiunea și puterea lui de muncă.

Într-o țară unde se vând cisterne de vin ieftin, Oliver vrea să îmbutelieze sticle puține pe care să le vândă la prețul potrivit. Nu e încă profitabilă micuța lui industrie și nu va fi nici anul acesta dar neamțul nostru oltean nu se grăbește. Eu cred că va da lovitura cu vinul lui oranj dar mai ales cu spumantul care acum așteaptă eticheta în beciul casei. Te invit să îl cunoști pe Oliver Bauer în clipul de mai jos.

În colaborare cu ReVino.ro