[VIDEO] – Dem Demetrescu – primul artist al copilăriei românești

A fost odată ca niciodată un ilustrator care trăia într-o mare carte colorată, atât de mare încât își invita tot timpul prieteni noi pe la el. În vremuri tulburi cartea lui DEM a fost închisă, dar pentru că mulți copii au venit să ne îndemne să-l ajutăm, lucrurile s-au schimbat… Pentru copiii și părinți care au deschis cartea și l-au ajutat pe DEM ilustratorul să-și spună povestea, el le-a oferit prietenia din nou.

Dem Creativ, un nou loc de joacă

De la diafilmele și filmele documentare, proiectate pe pereții albi ai amintirilor noastre, până la ilustrațiile pentru cărțile de copii, toate aceste imagini sunt înfipte adânc în copilăria noastră. De aceea am făcut Dem Creativ, un proiect ce cuprinde opera artistului Dem Demetrescu (1903-1977). Recent înființată, platforma Dem Creativ a apărut în urma efortului susținut al echipei formate din istorici de artă, critici de film, cercetători în arhive, antreprenori, graficieni, editori – toți iubitori ai creației lui Dem Demetrescu. Astfel, după 10 ani de căutări în arhive, biblioteci și în colecții de artă ale muzeelor, fondul Dem Demetrescu s-a îmbogățit și a ajuns la peste 1000 de lucrări ‒ schițe, desene, planșe, gravuri, acuarele, fotografii, diafilme și filme. De aceea, Dem Creativ este o platformă dedicată copiilor de la 3 la 93 de ani. Ce își dorește acest proiect? Dem Creativ vrea să readucă în spațiile dedicate celor mici, în creșe, grădinițe, școli, dar și în spațiile celor mari, în galeriile de artă sau în muzee, lucrările lui Dem Demetrescu care să inspire și să bucure, la rândul lor, noi generații.

Dem Demetrescu, artistul copilăriei noastre

Am invitat toate personajele lui DEM: pe Ionică Vulpoiul, pe Trăncănel, Domnul Oak, Iepurașii poznașii, Neghiniță și pe Capra cu trei iezi, cu tot cu lupul rău, să ne spună povestea lor uitată. Am adus şi Circul din pădure cu întreg alaiul, cu ursuleţii îmbracați cu iţari, cu vulpiţa încinsă de o fotă, cu iepuraşii din Oaş și pe bursucul cu ilicul său brodat. I-am adus pe toți! Au venit să le reamintim celor ce au avut o copilărie colorată de diafilmele cu lucrările lui Dem Demetrescu, dar și să îi înspirăm pe cei care urmăresc poveștile printr-un touchscreen, pentru toți să-l lăsam pe DEM să deschidă cutia amintirilor noastre.

Călătorie în Lumea lui DEM

Am reușit să restaurăm filmele de animație și documentarele inedite despre Romania anilor ’40, dar vrem să restaurăm și ilustrațiile pentru cărțile pentru copii, harta României, mărturiile de la pavilioanele României, fotografiile personale, desenele, schițele și picturile sale, reclamele la biscuiți, la ciocolată, gravurile și alte documente inedite care să dea tonul unor noi serii de creații și obiecte marca Dem Creativ!

Dem Demetrescu, un artist național

Pictor, fotograf, ilustrator de cărți pentru copii și realizator de filme de animație și documentare – Dem Demetrescu – s-a inspirat adesea din etnografia și folclorul poporului român, astfel încât opera sa, atât de ușor de înțeles, reușește să transmită imaginea particulară a specificului național și a oamenilor și obiceiurilor țării noastre.