VIDEO | Experiența portugheză – Dancing Lobster 

După atâtea restaurante cu specific italian, libanez, franțuzesc, japonez, chinezesc și-a făcut loc în București un restaurant cu specific portughez. Dancing Lobster este restaurantul unui portughez îndrăgostit de România, care la începutul anilor 90 era importator de Dacii în Portugalia. Frumos, nu? Pentru că s-a atașat atât de mult de țara noastră dar și pentru că ține mult la valorile și gastronomia portugheză, Jose a deschis în Capitală singurul restaurant cu specific adus tocmai de la marginea Insulei Iberice.

Dacă nu ești familiarizat cu specificul bucătăriei portugheze, am să ți-o prezint eu pe scurt. Portughezii au un cult al mâncatului foarte dezvoltat și respectă cu strictețe orele de masă. Așa cum mi-a și povestit Jose, dacă ajungi în Portugalia în jurul orei 12:00 și vrei să mănânci ceva, nu ai nici o șansă pentru că restaurantele sunt închise iar ei sunt la masă. De asemenea, cina se ia întotdeauna după ora 20:00 și trebuie neapărat să includă și un pahar de vin. Cel puțin unul. Mâncarea națională a portughezilor este Bacalhau, adică peștele cod sărat și uscat. Acesta este pescuit din apele Oceanului Atlantic, este depozitat în sare timp de mai multe zile, iar apoi se pune în apă. Atât de pasionați sunt portughezii de cod, încât au cel puțin 365 de preparate, astfel că bacalhau poate fi pregătit în fiecare zi a anului, în diferite moduri. În plus, portughezii mănâncă mai mult cod și pește decât toată planeta. Așa că, nu-i de mirare că se pricep de minune să-l pregătească.

Dancing Lobster respectă întru totul tradiția resturantelor din Portugalia. La intrare te întâmpină un mercado, adică un mic magazin din care-ți poți cumpăra conserve, uleiuri și deserturi, toate din Portugalia. În inimă restaurantului, punctul de atracție principal este acvariul plin cu crabi, homari și languste. Și nu, nu sunt doar de expoziție. Poți fi călăul unui fruct de mare și poți asista la întregul proces de preparare. De asemenea, restaurantul are întotdeauna pește proaspăt, de la Scorpion Roșu, Imperator sau Saint Peter și până la cei mai comuni cum ar fi Sardinele sau Macrou.

Vinul este și el nelipsit, pentru că vorba aceea… Portugalia. Aici ai la dispoziție peste 450 de tipuri de vin, din toată lumea. De la vinurile renumite de Porto, Vinho Verde și până la cele de pe Dealurile Moldovei. Și dacă nu v-am convins că locul este unul autentic, vă mai spun că bucătarul chef este și el portughez. Locul nu doar că respectă cu strictețe tradiția și gastronomia portugheză, dar are și de un design modern contemporan. Restaurantul este spațios, bine iluminat, iar atmofera este foarte plăcută.

În concluzie, Dancing Lobster este o experință gastronomică portugheză completă. Haideți să vă fac un mic tur.