VIDEO – Cum faci timelapse doar cu telefonul

Adică cu smartphone-ul. Cel pe care instalezi aplicații. Dacă folosești încă un Nokia 3310 nu se poate. Nici cu cel nou. :)

Ce ai nevoie?

Tot ce ai nevoie pentru un timelapse cu telefonul este o aplicație pe care o găsești aici pentru Android și aici pentru Apple, de la alt producător desigur. Îți recomand versiunile cu plată pentru că îți deblochează toate opțiunile și nu îți pun nici watermark-uri peste clipuri.

Apoi mai ai nevoie de un trepied pentru telefon. Orice trepied pentru telefon e bun, dar dacă vrei să îl prinzi pe un gard cum am făcut noi ai nevoie de ceva de genul Joby Gorillapod. Sau poți căuta ”gorillapod” în magazinele online de la noi și vei găsi alternative la un preț mai redus. Cel pe care îl folosim noi, Joby Gorilapod 3K este în stare să țină și o cameră foto DSLR și este mai rezistent și stabil.

Răbdare și timp

Apoi intervine răbdarea și timpul. Pentru un timelapse reușit de 30 de secunde ai nevoie de fotografii la 5 secunde și vreo jumătate de oră. Dacă ai de exemplu o zi întreagă la dispoziție în locul în care ești, îl poți seta să facă fotografiile odată la 30 de secunde sau chiar un minut. Așa vei surprinde mai bine trecerea timpului peste priveliștea respectivă. Mergem totuși la extrem aici, gândește-te că nu poți folosi telefonul în tot acest timp, vei avea nevoie de o baterie externă la care să îl conectezi și de preferat să îi faci și umbră dacă stă în soare. Altfel e foarte posibil să se oprească și să pierzi toată înregistrarea.

Aplicație nativă?

Unele telefoane de generație mai nouă au deja integrată funcție de timelapse în meniul de cameră foto. Din experiența mea însă, probabil pentru a nu consuma foarte mult bateria, rezoluția clipului va fi de maximum 720p. Așa e cel puțin pe Huawei P20 Pro care deși are o cameră foarte bună, timelapse-ul lasă de dorit. De aceea îți recomand o aplicație externă, unde poți face și setări manuale.

Apropo de acestea, sunt valabile și pentru o cameră foto. Atât pe smartphone cât și pe camera foto ai grijă la setări să fie pe manual. Altfel va focaliza aiurea la fiecare fotografie, eventual pe albinuța care îi dă târcoale camerei sau telefonului, ori pe o pasăre ce trece suficient de aproape de cadru.

Încadrare

Legat de încadrare, încearcă să surprinzi ceva cu mișcare constantă. Un răsărit de soare, un apus, mașinile de pe o stradă sau cel mai spectaculos, norii peste un vârf de munte.

Atât, ești pregătit de treabă. Lasă-mi și mie un link aici să văd ce ai realizat :)