[Video] Cine sunt românii care fac singurul gadget românesc, Vector Watch

Vector Watch este cel mai scump gadget românesc din istoria recentă, nu că am avea alte nume locale, care să se poată mândri cu apelativul de gadget. Într-o epocă în care le consumăm precum copiii scăpați la pușculiță, electronicele de orice fel sunt pe val. Din păcate, noi românii ne mulțumim doar cu statutul de clienți de tehnologie. În afară de automobile sau electrocasnice, nu putem produce cap-coadă multe obiecte complexe, aici. Totuși, ca să fim rezonabili, trăim vremurile în care muncitorii chinezi de la fabrică nu își permit un iPhone dar noi ne permitem Logan și Duster deși acestea merg mai bine la export. Iată o temă de gândire.

Mergând pe aceeași logică, nici ceasul Vector nu se produce propriu zis în România, ci în Asia. La noi, mulți comentatori se plâng pe forumuri despre cât de scump este în timp ce stocurile au fost lichidate  în decembrie. De unde ideea să faci ceasul deștept cu baterie de peste 30 de zile (unii spun că i-a ținut și 60 de zile) dar cu ecran alb-negru într-o carcasă de ceas elvețian? Se pare că există o nișă pentru așa ceva într-o lume unde tonul este dat de Apple Watch și Samsung Gear S2, două ceasuri foarte deștepte dar incapabile să funcționeze mai mult de două zile între încărcări.

Pe mine mă interesează unde este conceput Vector Watch și cine se bucură de succesul său. Răspunsul l-am găsit undeva în centrul Bucureștiului. Sediul care găzduiește echipa Vector Watch este un nivel închiriat dintr-o clădire de birouri unde muncesc câteva zeci de oameni suficient de deștepți să fi plecat de mult în Silicon Valley. Îi ține laolaltă un om aparte. Andrei Pitiș este fondatorul Vector Watch și cel mai deștept român din tehnologie, dacă mă întrebați pe mine. Ne-a fost gazdă recent când mi-a prezentat echipa și mi-a dezvăluit planurile de viitor ale companiei. Acestea includ cel puțin un nou model, vânzarea de tehnologie către companii de top din industria ceasurilor ori vânzarea cu totul a Vector Watch pentru prețul corect. Te invit să urmărești interviul de mai jos și să îți iei idei dacă ești tânăr, pasionat de tehnologie sau doar un antreprenor care caută motivația.