VIDEO – Ce memorie RAM să alegi

Cel mai simplu sfat este următorul: Cu cât mai multă memorie RAM…cu atât mai bine. Serios. Doar Google Chrome consumă vreo 4 GB din cei 8 GB instalați. Memoria RAM este una dintre cele mai ieftine componente ale unui PC sau ale unui laptop și ajută mult la viteza computerului.

Motivul este simplu. Atunci când sistemul de operare, fie el Windows, Linux sau OSX are nevoie de mai multă memorie RAM decât există instalată, folosește hard-disk-ul sau SSD-ul, după caz. În prima variantă, hard-disk-ul este foarte lent în comparație cu memoria RAM. Mai departe cred că înțelegi ce se întâmplă.

De câtă memorie ai nevoie?

Minimum 8 GB, de preferat 16 GB pentru o utilizare normală și chiar 32 GB dacă faci editare foto sau video. Sigur, există limitări la nivel de procesor. Pentru un i7 sau un AMD de generație nouă, maximul de memorie instalată poate fi de 64 GB. Procesoarele de server, workstation, de tip Xeon sau Opteron permit o cantitate mult mai mare de memorie.

În mod normal, nu ai nevoie de mai mult de 64 GB RAM. Noi am pus pe unul din sistemele noastre 128 GB, și nu, nu am folosit până acum nici măcar 64 GB. Depinde acum și de proiectul la care lucrezi și de programul pe care îl folosești. After Effects, de exemplu, poate folosi o cantitate de memorie RAM foarte mare, dacă are nevoie desigur.

De ce tip de memorie ai nevoie?

Vezi pe placa de bază sau caută direct după modelul procesorului. Sunt strict legate între ele. Poți avea DDR2, DDR3 sau DDR4. Acum, există și memorii de tip ECC sau Registered ECC, depinde de placa de bază. Acestea din urmă, ECC și Registered ECC au o serie de cipuri de corecție, și un modul de memorie în plus, de paritate.

Pentru aplicații unde nu sunt permise erori, de obicei în proiectare, editare grafică și video sau servere, e nevoie de o verificare a informațiilor ce trec prin RAM. Aici intervine acest ECC. Atenție, nu e compatibil cu toate plăcile de bază și cu toate procesoarele, și e de vreo trei ori mai scump ca o memorie normală.

Sistemul de tip workstation pe care lucrăm noi la montaj, nu funcționează decât cu memorii de acest tip. Am încercat și cu unele normale, în speranța că ieșim mai ieftin la upgrade. Nu a mers.

Frecvență sau cantitate?

Întotdeauna optez pentru a doua variantă. Cantitatea este mai importantă decât frecvența memoriei. Dacă vrei să faci overclock-ing sistemului, vei avea nevoie desigur de niște memorii compatibile. Aici sunt multe modele și cel mai bine cauți review-uri pentru ele. Știu că e puțină chineză la acest capitol, și cei care le testează au un limbaj prea tehnic, însă cu puțină documentare vei ajunge să alegi un kit de memorie ideal pentru sistemul tău.