Video | Cât costă să devii marinar

În episodul de astăzi răspunsul la întrebarea Tu ce vrei să te faci când vei fi mare? Este… marinar. Nu știu câți dintre voi aveau acest vis, însă cu siguranță este o meserie frumoase, palpitantă și care merită atenția noastră. Așadar, fără alte introduceri astăzi aflăm împreună cât te costă să fii mariar. Fie că alegi marina militară, comercială, cea științifică și de pescuit ori flota turistică, îți poți îndeplini visul în România la trei instituţii de învăţământ. Dintre acestea una este privată și față de alternativele de la Stat care necesită patru ani de studiu, aici îți iei licența după 20 de luni de studiu.

Când vine vorba de costuri, dacă ne raportăm la cele necesare pentru a deveni pilot de linie, acestea par foarte mici. Însă, în raport cu alte universități de la noi din țară, costurile sunt ceva mai mari. Ce-i drept și condițiile de învățare, practica și cunoștințele pe care le acumulezi sunt mult diferite față de o unitate de învățământ obișnuită. Evident, poți alege viitorul fie în civil fie în uniformă, iar academia oferă cursuri de inginerie marină și navigație, arhitectură navală, inginerie electrică… și așa mai departe.

Salariile sunt destul de bune. Încep de pe la  200 – 300 de euro pentru un cadet, adică un practicant, iar salariul lunar al unui ofițer pornește de la 2000 – 3000 de euro. Pe de altă parte, în funcție de grad, de companie și de tipul navei, un comandat poate ajunge să câștige până la 12.000 euro pe lună. Contractele de muncă diferă în funcție de domeniul de activitate, la fel și perioadele de lucru.

Pe lista dezavantajelor aș trece timpul petrecut departe de familie, rutina, riscurile și stresul. Însă, cei mai mulți marinari se întorc fericiți acasă, cu salariul aproape întreg. Fără alte introduceri, vânt la pupă!