Ştirile săptămânii: Udrea pusă sub acuzare. Medicamentele care omoară

Elena Udrea, pusă sub acuzare

Fosta candidată la preşedinţia României a fost pusă sub acuzare pentru spălare de bani şi fals în declaraţia de avere. Acuzaţiile au legătură cu Cazul Microsoft, acelaşi în care fostul ei soţ a fost arestat anul trecut. Mi se pare că nu se mai opreşte caruselul politicienilor care de pe caii lor mari au ajuns să se învârtă pe banchetele de lemn de la DNA. Acum încep să îmi dau seama ce s-a întâmplat cu ţara asta în ultimii ani.

Fostul soţ al Elenei Udrea, omul de afaceri Dorin Cocoş, a vrut să îşi sporească averea şi a găsit momentul în care statul avea nevoie de licenţe noi Microsoft pentru computerele din ministere şi alte instituţii oficiale. Procurorii vorbesc despre o mită de nouă milioane de euro pe care ar fi încasat-o omul de afaceri. A avut abilitatea să se asocieze cu persoane cu influenţă, prietenii lui au ajuns la conducerea unor agenţii guvernamentale, ministere şi chiar la Administraţia Prezidenţială. Şi l-au ajutat sau i-au fost complici, spun anchetatorii.

Procurorii anchetează participarea la afacerile ilegale ale lui Dorin Cocoş a nouă foşti miniştri PSD şi PDL, mai mulţi oameni de afaceri, milionari ai României, precum şi fosta procuroare-şefă anti-mafia Alina Bica. Ultimele nume mari sunt Adriean Videanu şi Elena Udrea. Care după ce a fost pusă sub acuzare s-a apucat să toarne şi ea. Cum că actualul director interimar al Serviciului Român de Informaţii i-ar fi cerut soţului ei o jumătate de milion de euro pentru ex deputatul PSD Sebastian Ghiţă, care avea nevoie de bani pentru televiziunea lui, RTV. Că ea a făcut lobby la Victor Ponta pentru numirea Codrutei Kovesi la şefia DNA. Şi cine ştie ce mai urmează să aflăm. Înainte să fie chemată la DNA, Elena Udrea a făcut o vizită-fulger la Cluj-Napoca şi a stat de vorbă două ore cu Emil Boc, în biroul lui de la primărie…

Medicamentele care omoară

Crimă cu premeditare în scop de îmbogăţire. Acuzaţia ar trebui să existe în Codul Penal pentru suspecţii dintr-un caz monstruos. Peste 20 de farmacii din toată ţara vindeau doctorii contrafăcute, cu foarte puţină substanţă activă în ele, pentru cancer, SIDA, diabet şi boli de ficat. Medicamentele erau vândute în lanţul de farmacii “Elena” la preţuri de 10 ori mai mici decât cele de piaţă, dar erau total inutile pentru suferinzi.

Farmacistele le recomandau bolnavilor care veneau cu reţete pentru doctoriile prescrise şi le spuneau că sunt mai bune şi mai ieftine. Chiar dacă ştiau că oamenii urmau să moară dacă le foloseau. Reprezentanţii lanţului de farmacii spun că nu aveau nicio vină şi că furnizorii sunt necinstiţi. Există însă o anchetă care spune că medicamentele erau aduse din Turcia şi toţi cei din reţea ştiau ce e cu ele. Mai mult, mare parte din doctoriile contrafăcute erau exportate şi în Europa de Vest.

Euforie otrăvită

Staţi departe de iluzia că fericirea o găsiţi într-un plic, orice ar avea înăuntru, bani sau droguri. Pericolul este enorm chiar şi când vorbim de aşa-zisele droguri uşoare, pe bază de plante,etnobotanicele cum li se mai spune. Traficanţii pun în doze otravă de şobolani, acetonă şi gel intim. E mai mult decât o glumă proastă: 63 de tineri din Galaţi au ajuns la spital luna aceasta şi medicii abia i-au ţinut în viaţă. Pierduseră contactul cu realitatea, delirau şi mulţi au nevoie în continuare de o perioadă de două săptămâni de internare la psihiatrie ca să îşi revină. Au făcut greşela să cumpere de pe internet promisiunea senzaţiilor tari. Procurorii au făcut zeci de percheziţii şi au dus la audieri aproape o sută de traficanţi. Frustrant pentru anchetatori şi periculos pentru tinerii teribilişti, dealerii au fost lăsaţi să plece. Conform legilor, nu pot fi acuzaţi de trafic de droguri. Aşa că cel mai sigur e să căutaţi o lume mai bună dincolo de chimicale.

Cum se măsoară fericirea

Credeţi că sunteţi singurii care suferă? Că nu puteți cumpăra ultimul Note gigant, iphone-ul auriu sau geaca cool de la nu știu ce brand? Ha… nu ştiu dacă o să vă consoleze asta, dar visul cel mare pentru o familie din India a fost un frigider şi pentru asta oamenii au strâns bani… zece ani. Pe mine m-a deprimat când am aflat povestea croitorului indian care a muncit pe brânci un deceniu şi a făcut economii drastice pentru un obiect care nouă ni se pare extrem de banal. Adevărul este că în India, sărăcia a ajuns la un nivel inimaginabil. Estimările arată că 30% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei. Ultimele calcule făcute de Banca Mondială spun că aproape 400 de milioane de indieni nu au la dispoziţie decât un dolar şi un sfert pe zi ca să supravieţuiască.

Sursa foto: MediafaxFoto