Știrile Săptămânii: Ponta sub acuzare. Aurul din Apuseni la canadieni

Victor Ponta pus sub acuzare de DNA

Ponta este primul premier în funcţie pus sub acuzare de procurori. Pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri, pe care le-ar fi comis în calitate de avocat. Firesc, Iohannis este primul preşedinte nevoit să ceară demisia unui prim-ministru din acest motiv. Ponta refuză însă un gest de onoare şi aplică un discurs de tip Nicolae Ceauşescu. Cum spunea dictatorul că nu răspunde “decât în faţa Marii Adunări Naţionale“, aşa spune şi Ponta că doar Parlamentul poate să îl demită. Să vedem acuzaţiile.

Pe vremea când era doar deputat, a primit aproape 200.000 de mii de lei de la casa de avocatură a lui Dan Şova, pe baza unei convenţii de colaborare. În realitate, el nu a prestat nici o activitate, spun procurorii, iar ca să justifice banii, ar fi scris facturi false şi rapoarte care să justifice activitatea lui la casa de avocatură. Cu suma primită, Ponta şi-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidenţial. În afara banilor, casa de avocatură a prietenului şi colegului său de partid i-a mai pus gratuit la dispoziţie şi un Mitsubishi Evo Lancer X, adaugă DNA. După toate acestea, Ponta, ajuns preşedinte de partid şi premier, l-a promovat în Guvern pe Dan Şova. Nu trebuie să fii procuror ca să îţi dai seama că aici este conflict de interese. Şi iată alt cap de acuzare pentru Ponta. În Occident, miniştrii acuzaţi de corupţie au obiceiul să demisioneze. Ponta nu o face însă. E conştient că o demisie l-ar scoate din politică. Dar poate l-ar scuti de alte păţanii umilitoare, cum ar fi refuzul românilor de a-l pune în fruntea ţării.

Aurul din Apuseni ajunge la canadieni

Cred că Statul nu a avut canadiană când era mic. Altfel nu se explică de ce se înmoaie mereu, cum vine o firmă din Canada şi vrea să extragă şi ea aur din România. Agenţia Naţională de Resurse Minerale a acordat licenţă pentru 20 de ani companiei Carpathian Gold pentru exploatarea metalelor preţioase din Rovina, judeţul Hunedoara. Dar nu am fi aflat asta dacă firma nu ar fi făcut anunţul pe site-ul ei. Autorităţile noastre au tăcut mâlc. Activiştii de mediu nu văd cu ochi buni situaţia.

Este prima dată când România dă voie unor străini să sape singuri după bogăţiile sale, fără să pună partener şi o companie de stat. Tot ecologiştii au descoperit că firma din Canada era aproape de faliment înainte să primească licenţa. Iar după ce a luat-o, acţiunile ei au crescut cu 200% la Bursa din Toronto. A, uitasem ceva… canadienii estimează că vor extrage 120 de tone de aur din Apuseni. Din care statul român va primi partea lui… 6%.

Prinţul Charles pentru România

Declaraţie de dragoste pentru România. Prinţul Charles al Marii Britanii a spus limpede că iubeşte ţara noastră şi nu s-a mulţumit doar cu vorbele. A deschis la Viscri o fundaţie care îi poartă numele şi care îşi propune să ajute la dezvoltarea zonei. Este prima organizaţie caritabilă pe care nobilul o înfiinţează în afara Marii Britanii.

Fiul Reginei Angliei a donat fundaţiei casa tradiţională pe care cumpărat-o şi restaurat-o la Viscri. În ea se vor ţine cursuri care vor ajuta şi localnicii şi zona să înflorească. Oamenii locului vor lua cursuri de restaurare de la un artist decorat de Regina Marii Britanii şi vor reda viaţă caselor din zonă. Acestea vor deveni atrăgătoare, vor aduce turişti şi prosperitate satelor din Transilvania. Un motiv în plus să ne înclinăm în faţa unui aristocrat care adaugă sângelui său albastru galbenul şi roşul de pe tricolorul nostru: “Thank you, Sir!“.

Roşu de la FIFA

Ca mingea se învârte şpaga la Federaţia Internaţională de Fotbal. La fel şi domnia lui Blatter. A demisionat la câteva zile după ce fusese reales în funcţia de preşedinte FIFA, nu înainte să repete că nu are ce să îşi reproşeze.

Puse cap la cap, faptele ne fac să clătinăm neîncrezători din cap. 17 ani a condus Blatter fotbalul mondial. Perioada se suprapune mult cu cei 24 de ani în care agenţii FBI spun că foşti şi actuali oficiali sau colaboratori FIFA au primit 150 de milioane de dolari mită. Cele mai recente faulturi la lege s-ar fi făcut când Africa de Sud, Rusia şi Qatarul au fost alese să organizeze Campionate Mondiale. Pare logic, altfel cum ar fi fost de acord cineva să pună fotbaliştii să joace la 40 de grade Celsius în Qatar? În alt caz, există nişte extrase de cont care arată că în conturile fostului vicepreşedinte al Federaţiei au intrat zece milioane de dolari din partea autorităţilor din Africa de Sud. Aceştia din urmă au şi recunoscut tranzacţia. Insistă însă că a fost vorba despre o donaţie care trebuia să ajungă la organizaţii de promovare a sportului. Inutil de spus că banii s-au pierdut pe drum…