Știrile Săptămânii: Mita din afacerea Microsoft, în conturile PDL. Mai aproape ca niciodată de Apocalipsă.

5 milioane de euro ca să fii ministru

Răcoarea celulei dezleagă limbile. Arestat preventiv în dosarul Microsoft, fostul ministru democrat liberal Gabriel Sandu le-a spus procurorilor că în timpul guvernării Boc, funcţiile din Guvern se cumpărau ca pepenii de Dăbuleni şi că mita din afacerea Microsoft ajungea în conturile PDL. Gabriel Sandu a scris şi semnat o declaraţie în care a povestit că i s-a pus în vedere să cotizeze la partid cu cinci milioane de euro pentru a-şi asigura sprijinul politic şi funcţia de ministru al Comunicaţiilor, între 2008 şi 2010. Prins în strâmtoarea arestului, a adăugat că nu doar el a făcut asta, ci şi toţi politicienii care visau la funcţii înalte. Să nu credeţi însă că ieşea cineva în pierdere.

Cum era imposibil ca cineva să aibă aceşti bani, cinci milioane de euro – binevoitori din partid sau apropiaţi de PDL l-au învăţat ce să facă. Adică să încheie contracte pentru licenţele Microsoft necesare instituţiilor statului, în condiţiile dorite de firmele interesate. Acestea la rândul lor plăteau comisioane grase iar banii ajungeau la partid. Când a auzit, fostul premier Emil Boc, a sărit ca ars. A spus că toate sunt invenţii. Pare să nu fie chiar aşa, de vreme ce procurorii anticorupţie au început urmărirea penală a nouă foşti miniştri, e drept şi de la PSD şi de la PDL.

Anchetatorii susţin că statul a ieşit păgubit din afacerea Microsoft, în care a cumpărat licenţe de care nimeni nu avea nevoie. Mita din aceste contracte reprezenta până la zece la sută din valorea înţelegerilor, în condiţile în care unul dintre ele a ajuns să coste România 600 de milioane de euro.

Româncă terorizată în Marea Britanie

Calmul britanic îşi dă rău de tot în petic. O româncă din Anglia este în mijlocul unui coşmar pe care scrie mare “moarte imigranţilor”. A îngheţat când a găsit înfiptă în curtea casei crucea de pe mormântul fetiţei ei, care s-a stins la vârsta de zece ani. Pe o fereastră a găsit scris cu vopsea RIP, acronimul de la “Odihnească-se în pace”. Mesajul a cutremurat-o şi câteva zile nu a mai ieşit din casă. În acest timp, locuinţa ei din Willesborough, un oraş la o oră de Londra, a fost atacată cu cărămizi. Femeia, care s-a stabilit de 11 ani în Marea Britanie şi munceşte cinstit, şi-a adunat curajul şi a făcut ce trebuia. A scris o plângere la poliţie, în care a spus pe cine bănuieşte şi că ea crede a fost atacată pentru că este imigrantă. Cazul a ajuns în atenţia presei britanice şi este anchetat de poliţie.

Regele a murit, ce ne aşteaptă?

Unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi monarhi din lume, care controla piaţa petrolului şi lupta împotriva terorismului, a murit la vârsta de 90 de ani. Regele Abdullah al Arabiei Saudite a fost învins de o pneumonie cu care a luptat trei săptămâni. A lăsat în urmă o avere de 18 miliarde de dolari şi o mulţime de incertitudini. În privinţa politicii petrolului, pentru că regatul lui este cel mai mare producător de ţiţei din lume, şi al luptei cu teroriştii. A fost cel mai puternic aliat al Occidentului din lumea arabă. S-a alăturat Statelor Unite în lupta împotriva sângeroşilor extremişti din Statul Islamic şi a fost primul care a avertizat ţările din Vest că vor deveni victimele jihadiştilor.

Succesor este fratele lui vitreg, care are 78 de ani şi este cunoscut ca un tradiţionalist. Şi aliaţii şi adversarii saudiţilor aşteaptă să vadă în ce direcţie porneşte regatul sub noua domnie. Cu siguranţă îi va fi greu să ţină ştacheta la nivelul ridicat de predecesorul lui. În cei zece ani de domnie, regele Abdullah a modernizat o ţară musulmană extrem de conservatoare. A dat drept de vot femeilor, a investit peste 36 de miliarde de dolari în crearea de locuri de muncă şi a sprijinit construcţia de locuinţe.

Trei minute până la Apocalipsă

Ceasul Apocalipsei, care arată cât de aproape este lumea de catastrofă, a ajuns la doar trei minute de miezul nopții. Este o metaforă, dar una reală. Ceasul Apocalipsei este un orologiu simbolic, administrat de oamenii de știință din domeniul atomic de la Universitatea Chicago și arată cât de aproape este omenirea de o catastrofă de proporții globale, care ar duce la dispariţia ei. Ceasul a fost pornit prima dată în anul 1947 și de atunci a fost resetat de 19 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc pe mapamond și de probabilitatea declanșării unui război nuclear.

Acum, cercetătorii spun că planeta este foarte aproape de Armageddon pentru că nu sunt luate suficiente măsuri de reducere a stocului de arme nucleare şi pentru a combate încălzirea globală. Ceasul a fost cel mai aproape de miezul nopţii, în 1953, după ce Statele Unite şi Uniunea Sovietică au testat bombe cu hidrogen. Atunci, ceasul era la doar două minute de ora zero.

Sursa foto: Mediafax foto – Liviu Adascalitei