Ştirile Săptămânii: Elena Udrea arestată. Un român se judecă cu Zuckerberg

Elena nu mai e un star

Se complică lucrurile pentru Elena Udrea. A fost reținută și apoi arestată pentru 30 de zile, acuzată de trafic de influență și spălare de bani. Și când credeam că pasiunea pentru telenovele a dispărut din România de ani buni, iată ce vedem. Când deputații votau dacă îi ridică sau nu imunitatea parlamentară, Elena Udrea recita poezii despre ea însăși, în varianta Ioana d’Arc.

Apoi, tot în Parlament, privea obraznic într-o cameră TV care transmitea în direct și făcea un semn misterios, cu degetul la nas. Avea să repete gestul și când era dusă la Curtea Supremă, unde judecătorii aveau să o trimită la arest. Fosta candidată la președinție a explicat că i-a transmis “cuiva drag” că totul este bine. Italienii obișnuiesc să spună că gestul este de origine mafiotă și este ori o cerere de ajutor, ori o asigurare că cel care îl face nu își va “turna” apropiații.

Dincolo de toate aceste controverse, Elena Udrea se apără. Spune că nu este vinovată și că procurorii au probe subțiri împotriva ei: denunțul fostului tenisman Dinu Pescariu și un bilețel găsit la perchizițiile făcute acasă la el, pe care scria “E.U. 500.000 de euro”. Pescariu le-a spus anchetatorilor că Udrea i-a cerut o jumătate de milion de euro că să îl scape de problemele cu justiția (Pescariu este cercetat și el în dosarul Microsoft). Lucurile sunt însă încurcate. Înainte să fie arestată, Udrea a fost citată la DNA, ca să scrie un denunț oficial împotriva directorului SRI, după valurile de acuzații pe care le-a lansat în presă. Dar nu s-a mai dus…

Bani ascunși în conturile elvețiene

Filiala elvețiană a băncii britanice HSBC a găzduit conturi secrete în valoare de peste o sută de miliarde de dolari. Până în 2007, vedete, persoane publice, diplomați și traficanți de arme își ascundeau averile acolo: regele Abdullah al Iordaniei, Mohammed al Marocului, pilotul de Formula 1 Fernando Alonso și fostul campion Michael Schumacher, dar și vedete ca Phil Collins, Elle MacPherson, Joan Collins sau omul de afaceri Flavio Briatore, fostul patron al Formulei 1. Banca din Elveția îi încuraja să își dosească banii de autoritățile din țările lor ca să scape de taxe sau de justiție. 219 persoane și firme din România sau cu legături cu țara noastră au depus peste 1,3 miliarde de dolari la banca elvețiană, începând cu 1974 până în 2007. Cel mai mare cont românesc de la filiala HSBC Elveția conține, peste 800 de milioane de dolari și aparține unui om de afaceri canadian, de origine română, care însă nu a derulat afaceri în România.

Pe lista românilor care au ascuns bani în conturile secrete de la HSBC se numără, conform RISE Project, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, soția fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoana și fost președinte al Eximbank, Sorin Crețeanu, beneficiarul afacerii penale „Poșta Română”, omul de afaceri Jean Valvis, fost acționar la Rapid cu afaceri în domeniul apelor minerale și vinului, omul de afaceri Vladimir Cohn și medicul Gabriel Hanganu, acuzat de dare de mită în dosarul omului de afaceri Dan Adamescu. În topul celor care își ascundeau banii conduc chiar elvețienii, cu peste 11.000 de conturi secrete, urmați de francezi, cu aproape 10.000. La noi, Fiscul tace mâlc și susține că nu a primit nici o informație oficială care să îi permită să plece pe urma banilor pierduți.

Tranzacții imobiliare cu șeful de la Facebook

Un român se judecă în Statele Unite cu șeful Facebook, Mark Zuckerberg, din cauza unor tranzacții imobiliare. Mircea Voskerician, un om de afaceri din California, deține niște terenuri care se învecinau cu proprietatea fondatorului rețelei sociale. Românul cu afaceri în domeniul imobiliar avea de gând să ridice pe terenurile lui o vilă care ar fi avut vedere directă spre dormitorul lui Mark Zuckerberg.

Evident nemulțumit, pentru că urma să își piardă intimitatea, creatorul Facebook i-ar fi propus să îi cumpere pământul. Omul de afaceri de origine română a fost de acord, cu condiția ca Mark Zuckerberg să îl pună în legatură cu persoane influente din Silicon Valley, pe care avea de gând să îi adauge pe lista de clienți. Înțelegerea a fost doar verbală, iar șeful Facebook nu ar mai fi onorat-o, susține Mircea Voskerician. Așa că l-a dat în judecată pe Zuckerberg. Avocații lui susțin însă că această înțelegere nu a avut loc niciodată. Pare un film cunoscut?!

Acordul de pace de la Minsk

15 februarie, noaptea de sâmbată spre duminică, ar trebui să încheie conflictul din estul Ucrainei, care a făcut până acum peste 4.500 de morți și 10.000 de răniți. Un acord de pace a fost semnat joi la Minsk, de președinții Ucrainei și Rusiei, după negocieri de aproape 17 ore, la care au participat cancelarul Germaniei și președintele Franței.

Discuțiile au fost atât de tensionate pe cât ne așteptam. Putin a fost fotografiat în timp ce frângea în două un creion, iar Porosenko, filmat când îl saluta extrem de rece și în grabă pe Țarul de la Kremlin. În fine, după semnare, nu numai localnicii din zona de conflict au spus deschis că nu se așteaptă să scape de război, dar și Angela Merkel sau Klaus Iohannis au recunoscut că nu trebuie să ne facem iluzii.

Un tratat asemănător a fost semnat și în septembrie anul trecut, dar nu a pus capăt luptelor dintre milițiile proruse și armata ucraineană. De altfel, în primele 24 de ore de după semnarea actului, cel puțin 60 de oameni au murit sau au fost răniți în lupte. Separatiștii din Estul Ucrainei vor independența de la Kiev și să fie conduși de Moscova. Practic să tragă granița Federației Ruse peste o bucată mare de Ucraina. Putin i-a sprijinit mereu la nivel de declarații, iar NATO începe să obțină dovezi că face chiar mai mult: trimite arme și muniții milițiilor rebele.