Știrile Săptămânii: Cocaină neagră în România. Schimbări neortodoxe la TVA.

Cocaină neagră în România

Din seria “E mare, negru, dar nu-i Cabral” auzi una tare: cea mai mare captură de cocaină neagră din ultimul an s-a făcut la noi în ţară, la Timişoara. Pe scurt, 70 de kilograme, marfă de patru milioane de euro. Cocaina neagră este ultima invenţie a traficanţilor, care amestecă stupefiantul cu chimicale ce îi schimbă aspectul şi îl fac fără miros, ca să nu îl mai găsească nici câinii de urmă de la poliţie. După ce ajunge la destinaţie, drogul este tratat din nou şi redevine praf alb.

De data asta nu a mai ajuns unde trebuia, în Spania, pentru că a fost găsit de oamenii legii. Povestea este stranie de la un cap la altul: printre cărăuşi era o fostă profesoară din Timişoara, cocaina era ascunsă în mobilă, iar numele de cod al operaţiunii a fost ales de poliţiştii români: Chopin. Uşor halucinant…

Cum să furi un miliard de dolari

Fără nicio legătură cu ce spuneam mai sus, dacă te ştii că ai “nas”, foloselte-l! Autorităţile din Republica Moldova au cerut ajutor ca să găsească un miliard de dolari, dispăruţi în condiţii neclare din câteva bănci anul trecut. Averea care înseamnă 15% din Produsul Intern Brut al fraţilor de peste Prut se pare că ar fi ajuns în conturile unor bănci ruseşti.

Procurorii care anchetează drumul banilor au apelat la sprijinul colegilor americani. În acte, miliardul apare ca o sumă de împrumuturi, dar moldovenii vor să vadă dacă există şi garanţii că Moscova o să restituie banii. Mai ales că transferul s-a făcut într-un moment suspect: cu câteva zile înaintea alegerilor parlamentare de la Chişinău.

Ruleta rusească: TVA pe ţeavă

În încercarea disperată de a rămâne la guvernare, social-democratul Ponta aplică măsuri din programul liberalilor. De la 1 iunie, Taxa pe Valoarea Adăugată scade de la 24% la 9% pentru alimente şi băuturi nealcolice. Premierul e fericit că poate îşi mai hrăneşte nişte voturi, dar economiştii sunt îngrijoraţi. Calculează că dacă statul încasează mai puţini bani, o să taie de la investiţii.

Îngrijorarea depăşeşte însă graniţele noastre. Comisia Europeană s-a arătat neliniştită de planurile Guvernului, pe care nu le vede susţinute de o economie care duduie. Şi ca dovadă că nu are mare încredere în deciziile Cabinetului, a transmis, ca recomandare, desigur, dar în fond o mare palmă, că ar fi bine ca autostrada Piteşti – Sibiu să fie gata până în 2020. Austrostrada pe care francezii de la Renault o tot cer de ani de zile, ca să poată exporta mai ieftin Dacii, care să crească PIB-ul, care să dea Guvernului bani pentru tot felul de măsuri cu care să îşi câştige voturi…

Jaful secolului

Tot despre bani vorbim, dar acum e clar jaf. Bijuterii şi pietre preţioase de 200 de milioane de lire sterline au fost furate din centrul Londrei! Hoţi îndrăzneţi au dat lovitura la o companie care închiria casete de valori. Ca să fie siguri de succes, au urmat pas cu pas scenariul unui film celebru. Au intrat în clădire prin acoperiş şi au coborât prin puţul liftului până la subsol, după ce au dezactivat alarma. Acolo au tăiat cu echipament industrial grilajele metalice solide şi uşa blidată de aproape o jumătate de metru grosime care proteja bogăţia. Au golit 70 din cele 600 de casete de valori fără să fie deranjaţi, pentru că au dat lovitura în timpul Paştelui catolic, când în clădire nu era nimeni.