Știrile Săptămânii: ISIS în România. George Becali, de la penitenciar la palat

ISIS în România

Şapte adepţi ai temuților terorişti de la Statul Islamic au fost găsiţi în România, la recrutare de adepţi, şi expulzați, ultimul, joia trecută. Erau extrem de îndoctrinaţi şi decişi să convingă cât mai mulţi tineri să treacă de partea jihadiştilor. Alţi şase musulmani veniţi din Orientul Mijlociu şi consideraţi ameninţare teroristă au fost identificaţi în primele trei luni ale anului. Erau reprezentanţi ai unor firme din Orient şi îşi obligau angajaţii din România să meargă la anumite moschei, unde se făcea propagandă islamismului fanatic.

Pericolul vine şi din interior. Chiar dacă oficial autorităţile se feresc să admită că avem simpatizanţi ISIS printre compatrioţi, fostul decan al facultăţii care pregăteşte agenţi secreţi spune că are informaţii despre câteva sute de tineri care s-ar alătura oricând Statului Islamic.

George Becali, de la penitenciar la palat

George Becali a fost eliberat condiţionat din penitenciarul Poarta Albă, deşi mai avea de executat un an şi jumătate din condamnarea pentru o listă lungă de infracţiuni. A înşelat statul, a mituit fotbalişti ca să se lase învinşi de echipa lui şi a ordonat sechestrarea celor care îi furaseră o maşină. La primul pas spre libertate, finanţatorul Stelei a spus să vrea să se retragă din viaţa publică. Asta nu l-a împiedicat să dea interviuri timp de 44 de minute.

Judecătorii au luat în considerare faptul că George Becali a terminat de scris două cărți, “Muntele Athos, patria Ortodoxiei” și “Becali şi Steaua”, iar în februarie a anunțat că se apucă de a treia lucrare, “Becali, Parlamentul Europei și Parlamentul României”. Pentru fiecare dintre volume a primit o reducere cu 30 de zile a pedepsei. El a fost eliberat condiţionat pentru că a ispășit o treime din pedeapsa de trei ani şi jumătate şi s-a purtat exemplar la penitenciar.

Miere periculoasă

Nici în miere nu poţi să mai ai încredere. Cercetătorii Universităţii Oradea au găsit microfibre de plastic în alimentul dulce produs în zone considerate puţin poluate (judeţele Harghita, Covasna şi Mureş). Explicaţiile cu care vin apiculotorii încep cu categoria “puţin probabil” şi ajung până la “hai, lasă-ne cu astea!”. Unii dau vina pe stupii din plastic (de altfel nerecomandaţi de crescătorii cu experienţă), iar alţii spun că de vină ar fi fabricile de mase platice, care elimină în atmosferă microfirbre ce ajung inclusiv pe flori şi sunt duse de albine în faguri.

Există şi varianta în care apicultorii pun plastic în miere ca să nu se zaharisească, pentru că mulţi clienţi cred că e semn că mierea e contrafăcută, când lucrurile stau pe dos. Cert este că mierea care conţine plastic este pericol odată ajunsă în stomac: poate provoca boli gastrice, dereglări de imunitate şi chiar cancer, avertizează medicii. Problema este că aspectul ei nu diferă de cel al unui produs curat. Aşadar nu știm ce mâncăm decât dacă ducem alimentul la analize de laborator.

Salvat după două luni

Povestea unui Robinson Crusoe modern vine din Statele Unite. Un pescar a fost salvat după ce a plutit în derivă 66 de zile, timp în care a mâncat peşte crud şi a băut apa de ploaie care se aduna în barca lui. Pescarul în vârstă de 37 de ani a plecat pe ocean la sfârşitul lui ianuarie şi a avut un lung şir de ghinioane. Motorul bărcii s-a stricat, catargul s-a rupt, iar staţia de emisie-recepţie s-a defectat şi nu a mai putut să ceară ajutor. Nu şi-a pierdut speranţa şi a încercat să îşi lungească zilele, în speranţa că va fi salvat.

Pentru el, finalul a fost norocos. O navă de mărfuri l-a văzut şi a anunţat Garda de Coastă. Omul a fost stupefiat când a aflat că ajunsese la 300 de kilometri de ţărm. Cazul lui nu este unic. Poveşti miraculoase de supravieţuire pe mare au mai fost întâlnite. Un pescar din Mexic a plutit în derivă 13 luni şi a fost salvat de o patrulă a poliţiei Insulelor Marshall din Filipine.