Știrile săptămânii: Doi pentru Cotroceni. Ponta sau Iohannis.

Alegeri pentru preşedinte cu rezultat previzibil: Ponta şi Iohannis merg în turul doi. Cu o diferenţă deloc liniştitoare pentru premier (40,33% Ponta, 30,44% Iohannis). Surpriza vine după ei. Călin Popescu Tăriceanu pe locul trei, urmat îndeaproape de Elena Udrea. Dincolo de rezultatul la care toţi ne aşteptam, rămâne frustrarea şi furia românilor din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania sau Belgia.

Mii de oameni au stat la cozi ore întregi şi tot nu au apucat să voteze. Mulţi s-au înfuriat pentru că secţiile s-au închis şi cu 20 de minute înainte de ora limită (la Bruxelles). În alte cazuri s-au închis la fix, chiar dacă sute de români aşteptau de cinci ore la rând şi nu intraseră la urne din cauza proastei organizări. Oamenii au înţeles că cineva încearca să îi oprească. Singura reacţie a diplomaţilor a fost să cheme poliţia. Câteva ore mai târziu, premierul şi candidatul la preşedinţie Victor Ponta tuna şi fulgera. I-a ameninţat că îi demite pe ministrul pe Externe şi pe subalternii lui dacă se repetă problemele şi la turul doi. Răspunsul ministrului a fost stupefiant. A vorbit despre eforturile lui şi s-a lăudat că la Paris, de exemplu, a dublat numărul secţiilor de vot. Din una a făcut două… Hai să votăm mai mulţi în turul doi! 

Aglomerație la arest: politicieni și oameni de afaceri

Arestul Poliţiei se umple de tot mai multe nume importante. Politicianul PSD Viorel Hrebenciuc, fost vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi fiul lui, Andrei, sunt în arestul IPJ Braşov, pe timpul anchetei în care sunt investigaţi pentru retrocedări ilegale de pădure.

În Bucureşti a intrat după gratii o serie din acuzaţii în cazul Microsoft: fostul soţ al Elenei Udrea, omul de afaceri Dorin Cocoş plus patronul grupului Niro, Nicolae Dumitru. Odată cu ei şi-au pierdut libertatea şi doi politicieni: fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu şi primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Cu toţii sunt acuzaţi că au luat şpăgi uriaşe, ca să ajute firma Fujitsu Siemens Computers să semneze cu statul contracte cu valoare de cel puţin 40% mai mare decât preţul real. Nu vă fac sânge rău cu banii negri luaţi de fiecare. Cei arestaţi ar fi luat împreună 23 de milioane de euro mită, spun procurorii.

Planeta Marin Bică

Nu e glumă, e motiv de mândrie. Un asteroid aflat la 300 de milioane de kilometri de Pământ poartă numele unui profesor de astronomie din Oradea: Marin Bică. Unul dintre foştii lui elevi, acum masterand la Universitatea Spaţială din Strasbourg a făcut propunerea Consiliului Consultativ al Generației Spațiale din Austria, care începuse o campanie pentru botezarea unor asteroizi abia descoperiţi. Numele a fost acceptat ca recunoaştere a meritelor profesorului Marin Bică, ce a condus ani la rând Lotul Naţional de Astronomie şi Astrofizică.

Palatul cu o mie de camere

Palatul Parlamentului din Bucureşti are un concurent serios în Turcia. Preşedintele de acolo a inagurat o construcţie megalomană, noua lui reşedinţă oficială. Imaginaţi-vă, dacă puteţi, un domeniu cu o mie de camere, întins pe 200.000 de metri pătraţi. Palatul, care aminteşte de edificiile Coreei comuniste a costat peste 270 de milioane de euro.

Grandomania preşedintelui turc a stârnit furia ecologiştilor, care nu pot uita că pentru construirea reşedinţei opulente au fost tăiaţi sute de copaci. Opoziţia a taxat şi ea extravaganţa şi a spus că noua reşedinţă arată clar tendinţele autoritare ale lui Recep Erdogan.