Stilul Grunge – rebelul reinventat

Apărut la mijlocul anilor ’80 ca un subgen al rock-ului alternativ și asociat cu stilurile rock și rock and roll, hardcore punk, heavy metal și indie rock, stilul grunge a fost repede adoptat de către designerii vestimentari. Creatorii Marc Jacobs și Anna Sui se pot mândri cu meritul de a fi lansat o modă high-end înrădăcinată într-unul dintre cele mai rebele genuri muzicale. Pornit ca un stil vestimentar accesibil, format din orice haine pe care le ai deja prin șifonier, stilul grunge a evoluat rapid către mainstream și a devenit prezent pe toate podiumurile de haute couture și în magazinele scumpe. Stilul a tot dispărut și reapărut de-a lungul anilor. Cea mai remarcabilă revenire până în 2017 a însemnat-o colecția de toamnă Yves Saint Laurent din 2015, care s-a bazat pe pardesiuri în carouri, fuste din denim zdrențuite, jachete din piele, rochii din piele și cizme. Dar și în 2017 stilul vrea să revină în forță și promite să domine piața, atât la bărbați, cât și la femei.

Stilul grunge, ca multe altele, este derivat din muzică și reprezintă influența puternică pe care valorile muzicienilor și ale fanilor au avut-o asupra stilului vestimentar al vremii. Tinerii născuți de hippies și maturizați pe acorduri punk au devenit grunge și au reinterpretat aceste componente prin propriul lor stil post-hippie și post-punk. Apărut ca un manifest, un stil diferit, ceva nou, un stil radical ce se opunea vehement curentelor dominante, genul grunge a sfârșit asemenea adversarilor săi de moarte. Adică s-a transformat într-o modă care a cunoscut un apogeu, un declin și câteva „comeback-uri”. Aspectul neglijent, dar nu neîngrijit, neatent și necoordonat sunt punctele cheie ale stilului, iar articolele iconice sunt blugii rupți și decolorați, cămășile din flanel sau lână stratificate, tricourile cu logo-uri ponosite și decolorate de vreme, cizmele stil combat, excesul de accesorii metalice, precum și eșarfele.

Stilul muzical grunge nu este atât de cunocut publicului larg precum este stilul vestimentar omonim. Chiar dacă aproape nu există om care să nu fi auzit măcar o dată în viață de Nirvana și de Kurt Cobain, muzica a rămas în urma hainelor ei reprezentative. O mulțime de oameni adoptă stilul vestimentar grunge, dar nu se asociază și cu muzica, pe care o percep ca agresivă sau a cărei existență aparent o ignoră. Deși, repet, e greu de crezut că există contemporani care să nu fi auzit de Alice in Chains, Nirvana și Pearl Jam.

Datorită liberalizării industriei și a faptului că moda este din ce în ce mai permisivă iar stilurile vestimentare tind să se contopească, stilul grunge este mult diluat. În plus, elementelor tipice din anii ’80 li s-au adăugat și elemente prețioase, scumpe, reflectorizante și transparente. Multe dintre aceste elemente contravin stilului original, care era un manifest fără compromisuri împotriva modei de la acea vreme, ostil față de tot ce însemna consumerism și față de oricare obiecte scumpe. Dacă ar fi să ne raportăm obiectiv la stilul grunge actual, cu greu putem identifica unele ținute tipice stilului. Multe dintre ele au inspirație grunge, dar sunt mai mult o interpretare a stilul clasic.

Pentru că nu sunt un mare fan al stilului muzical grunge, dar stilul vestimentar îmi place și mă regăsesc în el, am ales o abordare ceva mai cuminte, formată dintr-un tricou cu logo-ul Nirvana (una dintre primele trupe grunge), cămașă și jachetă cu mesaje, blugi rupți, teniși înalți, toate negre. La recomandarea unui prieten adept al acestui stil muzical, mi-am accesorizat ținuta cu o eșarfă neagră de mici dimensiuni.

Am purtat: Tricou C&A, cămașă și jachetă și curea Zara, blugi Cavalli, teniși Calvin Klein, ochelari Ray-Ban, eșarfă Valentino.