[VIDEO] 7 lucruri esențiale despre Scotch Whisky

Dacă subiectul whisky este nou pentru tine și te simți intimidat de multitudinea de sticle de scotch dintr-un whisky shop, sau atunci când le vezi în duty free, atunci ai nimerit bine. Vrei să-ți alegi o sticlă de whisky și nu știi care din ele este pe gustul tău? În rândurile de mai jos am încropit o introducere care sper că te va ajuta. Și nu uita că scotch whisky se pronunță întotdeauna fără E pentru că este un produs scoțian.

TIPURILE

Există două tipuri de scotch whisky: malt whisky distilat din 100% orz malțificat și grain whisky. Acesta din urmă poate fi produs din alte cereale, de obicei grâu sau porumb, dar va conține întodeauna și o parte de orz malțificat. Există mai multe feluri de scotch în funcție de modul în care este produs:

  • Single malt sau whisky din 100% malț produs într-o singură distilerie
  • Single grain sau whisky  din alte cereale produs într-o singură distilerie
  • Blended malt whisky sau un mix de single malt-uri de la variate distilerii
  • Blended grain whisky sau un mix de single grain whisky de lavariate distilerii
  • Blended whisky sau un mix de single malt-uri și single grain-uri

VÂRSTA

Prin lege pentru a putea primi denumirea de scotch whisky, produsul trebuie să fie învechit în butoaie de stejar pentru cel puțin trei ani. Whisky-urile de pe raftul de jos sunt maturate minim trei ani, dar cele mai multe sunt ținute cinci ani la învechit. Whisky-ul dintr-o sticlă poate fi un amestec sau blend, așa că vârsta de pe etichetă este cea a celui mai tânăr dintre ele. Dacă vârsta nu e trecută pe sticlă putem presupune că are minim trei ani. Un whisky învechit mai puțin de trei ani se poate numi doar băutură distilată. Single malt-ul este mai mereu îmbuteliat cu o vechime între 8 și 21 de ani.

PRODUCEREA

Whisky-ul se produce din orz malțificat, apă, drojdie, foc și timp. Scotch whisky-ul este întotdeauna dublu distilat și câte-odată triplu distilat. Procedeul are loc în alambicuri de cupru, iar produsul rezultat are cca 70% alcool și nu poate fi consumat decât pe riscul fiecăruia.

REGIUNILE SCOTCH WHISKY-ULUI

În mod tradițional, distileriile scoțiene sunt grupate pe regiuni provenite de la vechile forme de taxare ale acestei băuturi. Regiunile oficiale sunt: Lowlands, Highlands, Campbeltown, Islands și Islay. Fiecare regiune are reputația de a produce un alt fel de whisky, chiar dacă uneori există similitudini între produsele lor.

ÎNVECHIREA

Se face întotdeauna în butoaie de stejar aflate la a doua folosire, respectiv în butoaie în care a fost ținut american whiskey. În tot acest proces de învechire, pentru că butoaiele respiră și lasă alcoolul să pătrundă în fibra lemnului, anual se pierde 2% din conținutul și tăria alcoolului. Procesul este foarte plastic denumit de scoțieni ca angel’s share, adică partea îngerilor.

AMESTECUL

Marea majoritate a whisky-ului din magazine este un amestec sau blend. Single malt-ul este de asemenea un amestec al butoaielor provenite din aceeași șarjă de distilare. Toate blended scotch-urile se fac dintr-un amestec de peste 30 de sortimente. Master blender-ul are grijă ca de la an la an gustul să fie mereu același.

TĂRIA

Pentru îmbuteliere, whisky-ul este diluat cu apă pentru a-i diminua tăria. Gradul de alcoolizare minim permis pentru a putea fi etichetat ca și whisky este de 40% alcool. Unele sortimente de whisky sunt îmbuteliate fără a fi diluate, sunt puse în sticlă la tăria la care s-au găsit în butoi și se numesc cask strength.

Chiar dacă single malt-ul este considerat ca fiind un whisky sofisticat, cca 90% din totalul de whisky ce se comercializează este blended scotch. Lumea whisky-ului este dominată de conglomerate uriașe și doar o mică parte e reprezentată de distilerii independente. La ora actuală sunt cca 100 de distilerii de malt whisky în Scoția și o mână din cele de grain. Împreună exportă whisky în valoare de 4.5 miliarde de lire sterline anual.

Filmat la E3 by entourage.

Foto: Tiberiu Mînzu