Revine moda anilor ’90?

La fel ca istoria și moda se repetă la ceva timp. De fapt nu face alteceva decât să se reinventeze odată cu trecerea timpului, iar o dată la ceva timp anumite tendințe și influențe, dintr-o anumită perioadă, revin în atenție. Fie că vorbim de abordările caselor de modă, fie de influențe economico-sociale, aceste fenomene se întâmplă și este greu de prezis când și pe ce perioadă. Există firme de fashion forecasting care vin cu studii în fiecare an, dar care analizează evoluția pieței pe 4-5 ani. Însă și ele vin cu mai multe scenarii, unele chiar se adeveresc în timp ce altele, parțial, ori după foarte, foarte mult timp.

Revine moda anilor ’90

Cert este că moda anilor ’90 își face simțită prezența foarte mult în ultima perioadă. De la accesorii și până la colecții întregi inspirate din acea perioadă. Moda dinaintea începerii mileniului trei seamănă foarte mult cu ceea ce cunoaștem acum, din mai multe puncte de vedere, și așa cum am spus-o în mai multe rânduri, tendințele actuale nu pot fi caracterizate de un stil aparte, ci mai degrabă de un amalgam de stiluri, interpretări și reinterpretări. Moda de stradă a ajuns noul lux, la fel cum era și în anii ’90, marile case de modă cu tradiție scot colecții inspirate de acest stil, ba mai mult, colaborează cu designeri din industria de streetstyle. Avem de-a face și cu un rebranding total al majorității caselor de modă, lucru foarte neobișnuit. 

Nu trebuie decât să arunci o privire pe noile colecții, dar și pe noile logo-uri ale marilor case de modă. Majoritatea au trecut de la estetica lor clasică, cu forme și logo-uri recognoscibile la scrisuri simple, negre fără pic de personalitate. O fi bine, o fi rău? Vom vedea în timp.

Mai mult decât atât, moda anilor ’90 a fost ca un preambul la ceea ce avea să urmeze – dezastrul de la începtul anilor 2000. Mulți spun despre acea perioadă că este ca o pată neagră în istoria modei. Sunt în asentiment cu această sintagmă și nu văd vreun motiv pentru care acel amalgam de stiluri și de materiale ar reveni vreodată în atenția noastră.

Cum putem caracterzia acea perioadă? Foarte mult denim, haine largi și foarte colorate, stil grunge, tricouri cu mesaje, gablonzuri, cămăși în carouri. Mai exact, exces. Foarte mult exces. Dacă acest stil poate părea uneori prea mult, prea încărcat, elementele vestimentare în sine, luate separat și combinate într-un echilibru perfect, pot duce la ținute chiar interesante. 

De aceea, m-am gândit să vedem împreună ce elemente vestimentare din acea perioadă aș readuce la viață și cum le-aș combina eu.

Salopete din denim

Acest element vestimentar este prea puțin exploatat din punctul meu de vedere. Fie că alegi o salopetă din denim clasic, una din denim colorat sau din alte materiale, în combinația potrivită te poți alege cu un look chiar foarte interesant. Totuși, nu-ți imagina că poți purta pe post de ținută elegantă și în nici un caz nu o purta fără tricou. 

Foarte simplu este să o accesorizezi cu un tricou alb, din bumbac, alături de teniși sau pantofi sport. Poți adăuga la nevoie o jachetă din denim sau cu o cămașă în carouri.

Supradimensionat

Un alt cuvânt sinonim cu perioada anilor ’90 este supradimensionat, larg, lălâu. Haine cu unul-două numere mai mari, cu o croială specifică sunt extrem de interesante în combinați corecte. În primul rând, nu abuza de ele dacă ești foarte slab, dar nici dacă ești ceva mai corpolent crezând că astfel maschezi. În ambele cazuri nu faci altceva decât să amplifici efectul. Cel mai bine este să găsești un echilibru, să alegi un singur element vedetă și să asortezi cu haine pe dimensiunea ta. Poți alege fie o cășamă pe care să o porți peste tricou, un hanorac cu jeans sau o jachetă ceva mai lungă. Totul este să nu exagerezi. Keep it simple!

Stilul Grunge

Stil apărut la mijlocul anilor ’80 ca un subgen al rock-ului alternativ și asociat cu stilurile rock și rock and roll, hardcore punk, heavy metal și indie rock, stilul grunge nu a dispărut niciodată din atenția designerilor. Începutul anului 2015 a marcat o revenire a stilului printr-o colecție de excepție a designerului Yves Saint Laurent. Pardesiuri în carouri, fuste din denim zdrențuite, jachete din piele, rochii din piele, cizme și tot felul de accesorii specifice. A mai cunoscut o încercare timidă de revenire în 2017, dar departe de ceea ce a fost la începuturile sale. Însă, asta nu înseamnă că este un stil pe care să-l neglijezi. Grunge inspiră atitutinde, rebeliuni, asumare și foarte, foarte mult curaj.

Accesorii

Așa cum am spus deja, anii ’90 sunt caracterizați de excese când vine vorba de culori, materiale și accesorii. Așa că, la acest capitol avem foarte multe alegeri. Șepci, pălării de cowby, gablonzuri, curele cu catarame mari, eșarfe, lanțuri pentru jeans, ochelari de soare înguști și colorați plus multe, multe astfel de accesorii. Însă, în acea perioadă nu prea se punea accent pe calitate, multe dintre acestea fiind confecționate din plastice și materiale simple. În plus, multe dintre ele păreau cumva nefinisate, mai ales din cauza stilului de atunci. Ce-ți pot recomanda? Ochelarii de soare stil Backstreet Boys sau Britney Spears. Înguști, din plastic și foarte colorați. Deși nu sunt un mare fan al lentilelor colorate, cu atât mai puțin al ochelarilor înguști, pentru o pată de culoare aș purta o pereche.