Inul, materialul vedetă în fiecare vară

Uite cum aproape că a trecut vara și n-am apucat să vorbim despre materialul textil cel mai popular în sezonul cald, material plin de proprietăți pe care nu trebuie să-l ignori sub nici o formă. Inul, materialul meu prefeat, este primul la care îmi zboară gândul imediat ce începe să se încălzească afară. Fără doar și poate, dacă ții la confortul tău pe timpul verii și nu numai, porți haine produse din in. Are atât de multe proprietăți și avantaje încât n-ai cum și nici de ce să-l ignori. De la proprietățile antibacteriene uimitoare și până la confort și ușurința la spălare, toate reprezintă motive să porți cât mai des acest material.

Apogeul cultivării și folosirii inului a fost atins în Egiptul antic când era foloist în special pentru veșmintele nobilor, dar și pentru învelirea mumiilor. Tot în Egiptul antic preoților le era permis să poarte acest material considerat simbol al purității. Între peroada antică și până în secolul XX inul a cunoscut o decădere majoră fiind vândut foarte ieftin. Motivul principal a fost industrializarea și mai ales apariția fibrelor sintetice mult mai ușor și mai ieftin de produs. Însă, după această perioadă fibrele naturale au început să-și recapete valoarea și popularitatea, astfel că acum sunt considerate produse de lux. 

Inul

Destul cu istoria, să trecem la avantajele de care îți spuneam. În primul rând, vorbim despre un material natural ecologic care poate fi reciclat și care nu dăunează mediului în timpul procesului de producție. Fibrele de in pot fi purtate de oricine, de la copii, adulți și până la vârstnici pentru că nu provoacă nici un fel de iritații, roșeață a pielii sau mâncărimi. Mai mult decât atât, inul are proprietăți antibacteriene remarcabile. Astfel, nici ciupercile și nici bacteriile nu se multiplică pe suprafața lui. Nu putem omite motivul principal pentru care este un material ideal pentru sezonul cald – abilitatea de-a respira.

Inul este considerat un climatizor natural deoarece lasă pielea să respire, iar vaporii de apă sunt eliminați cu ușurință de pe suprafața pielii. De asemenea, este capabil să absoarbă până la 35% din umiditatea din mediul înconjurător precum și să mențină temperatura corporală optimă. Acest lucru este valabil atât în sezonul cald, dar și în cel rece. De aceea n-ai nici un motiv să-i spui pa-pa definitiv odată cu venirea sezonului rece. În plus, inul este de două ori mai rezistent decât bumbacul. Și deși pare mai greu de întreținut inul este mai ușor de spălat, iar dacă este uscat corespunzător nu are nevoie de călcare. 

Mulți dintre cei pe care îi cunosc se feresc de acest material pentru că asprimea este cea care-i țin departe. Este adevărat, inul natur, adică cel cu 85% celuloză pură, este ceva mai aspru, mai rugos și este greu de călcat. Însă, majoritatea hainelor  de pe piață fabricate din in au o proporție de 50%-60% in natur combinat cu bubmac sau alte materiale naturale. La capitolul îngrijire lucrurile sunt chiar mai simple. Hainele din in este cel mai bine să le speli doar dacă se murdăresc ori prind un miros neplăcut și atenție: este recomandat să le cureți uscat. În cazul în care ai nevoie să le speli la mașina de spălat îți recomand să alegi un program scurt la temperatură joasă.

Având toate aceastea în minte, m-am gândit să-ți prezint o ținută care are în prim plan inul și care sper să te inspire. Mai exact vorbim despre cămașa fabricată din in 100%, cutom made de la BMAN. Dacă nu ai auzit până acum despre acest brand, trebuie să știi că produce o mulțime de piese interesante. În plus, dacă și tu ai aceeași problemă și ești între mărimi BMAN îți vine în ajutor. Mai exact oferă un serviciu de ajustare gratuită. Însă, despre brand și produsele lor vom vorbi mai pe larg în materialele viitoare. Cam așa arată ținuta de astăzi, mult alb, in și o pată de culoare la sneackersi.