Cinci tipuri de tricouri pe care trebuie să le ai în garderobă

Tricoul, un element vestimentar atât de simplu. Nelipsit, de altfel, din garderoba oricărui bărbat, însă căruia cu siguranță nu îi oferim suficientă importanță. Tricoul îți poate fi cel mai bun aliat. Sau, din contră, cel mai mare dușman. Ţine numai de tine și de felul în care te raportezi la el. Cea mai îndepărtată rudă a tricoului vine de undeva de prin preajma anului 1880, asta dacă ignorăm formele rudimentare pe care le purtau războinicii medievali pe sub armuri. Sau cele pe care le foloseau nobilii, pentru ca hainele bune să nu se murdărească în contact cu pielea. Țesătura tubulară din jerseu a fost inventată în 1863, iar de atunci și până astăzi a rămas unul dintre cele mai populare elemente vestimentare.

O primă greșeală pe care o facem cei mai mulți dintre noi când vine vorba de achiziționarea unui tricou este legată de alegerea dimensiunii corecte. Însă, complici sunt și sutele de branduri care folosesc standarde de mărimi care mai de care mai ciudate. De exemplu, un tricou S de la brandul X îți este numai bun, în timp ce tot S, dar de la alt brand îți este larg. De unde această diferență?

În primul rând, brandurile produc hainele după anumite măsurători și proporții adaptate piețelor. De aceea un S din Europa este diferit de un S din Statele Unite sau China. Însă, chiar și la diferite branduri din Europa dimensiunile diferă. În România, de exemplu, nu s-au mai făcut măsurători legate de dimensiunile tipice de ani buni. A fost o încercare prin 2010, dar nu atât de complexă.  Din punct de vedere dimensional, față de acum zece ani, românii au crescut cu o talie și jumătate faţă de media europeană.  Mai simplu spus, un tricou mărimea S produs în Italia sau Franța este mai mic decât unul cu o mărime similară făcut în Marea Britanie sau în România. 

Sigur, când vine vorba despre America, deja ne pierdem. Este universal cunoscut faptul că americanii au prins proporții, deci și hainele li s-au modificat. Nu este de mirare că tricourile din SUA sunt mai mult pătrate decât dreptunghiulare și pare că nu se așează de nici un fel. Așa că, nu te învinovății prea mult dacă nu ai o mărime standard, fii doar cu mare grijă atunci când îți faci cumpărături online, mai ales dacă nu-ți știi măsura de la acel brand. 

Ca să fii sigur că nu dai greș cu un articol atât de simplu, m-am gândit să-ți prezint câteva sfaturi legate de cum și mai ales ce fel de modele trebuie neapărat să ai în garderobă.

Tricouri basic

Cinci tipuri de tricouri

Fără doar și poate, orice bărbat trebuie să aibă în garderobă cel puțin câte un tricou simplu alb, negru și gri. Ideal ar fi chiar să ai și câte unul nou, pentru momente de criză. Nici nu-ți imaginezi din câte probleme te poate scoate. De asemenea, un tricou alb poate fi baza pentru aproape orice fel de ținută iar în jurul lui poți compune diferite abordări. Fie că alegi să îl accesorizezi cu o jachetă, o cămașă, un cardigan ori un sacou, un tricou basic nu trebuie să-ți lipsească din garderobă. Același lucru se aplică și celor negre și albe. N-ai idei? N-ai haine curate și ai nevoie rapidă de o ținută fresh? Tricoul basic nou pe care îl ai în dressing este cum spuneam soluția. Așa că, dacă nu ai deja stoc de tricouri basic, recomandarea mea este să faci această investiție cu prima ocazie. Poți alege fie ceva simplu, foarte accesibil, fie ceva mai de calitate pe care să te poți baza chiar și la ținute ceva mai pretențioase. Eu m-am îndrăgostit iremediabil de tricourile basic de la COS al căror raport calitate-preț este imbatabil. Am o colecție de tricouri albe pe care le-am tot purtat și arată și acum ca în prima zi. La polul opus, tricourile basic de la Zara sau H&M deja s-au distrus, cusăturile laterale nu mai sunt simetrice, iar de printuri nici nu mai vorbesc. Însă, pentru momente de urgență sunt foarte ok și cele de la H&M.

Tricourile cu imprimeu

Fie că vorbim de mesaje, de logouri clasice sau desene colorate, acest tip de tricouri poate fi o semnătură pentru întreaga ținută. Însă, nu înseamnă că orice imprimeu este o idee bună, iar un brand afișat ostentativ este o etichetă bună pentru tine. Trece pe lista cu așa nu și tricorile cu printuri foarte încărcate, cu o mulțime de desene și scrisuri haotice. Mai pune neapărat pe listă și tricourile cu mesaje ostentative, rasiste sau amuzante. Sunt pentru copii, iar tu ca adult nu ai ce căuta într-un tricou cu “Teacher of sex First lesson free”. Însă, un tricou negru sau alb, cu un print contrastant poate fi punctul central al unei ținute de altfel simplă și anostă.

Tricourile cu nasturi 

Cunoscute și ca Henley T-Shirt acest tip de tricouri sunt o combinație dintre tricoul clasic și cel polo. Numele i se trage de la orașul Henley-on-Thames din Anglia, de la echipamentul pe care îl purtau echipele de canotaj. Tricoul henley este un tircou polo fără guler, ori un tricou clasic cu nasturi. Depinde din ce unghi vrei să privești lucrurile. Există variante cu mânecă lungă, dar și cu mânecă scurtă și evident din diferite materiale. Unele modele din bumbac fin sau structurat sunt folosite chiar pe post de pijama sau lenjerie de corp, așa că, mare atenție la cum îl alegi și pentru ce anume.

Acest tip de tricou reprezintă o alternativă foarte bună pentru cel clasic și este chiar un compromis excelent, asta dacă nu ești fanul tricourilor polo. În plus, acest tip de tricou, mai ales în varianta cu mâneci lungi, se potrivește de minune celor care au un corp lucrat la sală. 

Tricourile cu mânecă lungă

Sincer să fiu, nu am fost și nu sunt fanul acest tip de tricou. Întotdeauna am avut senzația că mânecile drepte și forma acestui tip de tricou nu mă avantajează, motiv pentru care îl evit pe cât posibil. Îm plus, dacă îmi tot suflec mânecile pe parcursul zilei, acestea ajung să se lărgească și de aici un efect neplăcut accentuat. Însă, dacă ai un corp lucrat, iar bluza se mulează amonios pe corp (nu strâmt încăt să nu poți respira) cu siguranță vei fi avantajat.

Tricourile cu dungi

Pun pe lista de cumpărături și tricourile cu dungi. Trebuie neapărat să ai în garderobă cel puțin unu-două astfel de articole vestimentare. Însă, știm regula cu dungile, da? Cele verticale lungesc, cele orizontale lățesc. Astfel, folosește-te de acest efect vizual în avantajul tău. Ești slab și scund? Dungile verticale îți pot da un plus de înălțime, cel puțin din punct de vedere vizual. Însă, tricoul nu trebuie să fie nici scurt și nici să-l porți în pantaloni. În schimb, dacă ești foarte slab și vrei să pari ceva mai corpolent, folosește-te de cele orizontale. Ești mai solid sau mai lat în umeri? Evită-le pe cele orizontale și orientează-te spre cele verticale.