Articolele preferate ale lunii noiembrie

clinceanu mihai răzvan
clinceanu mihai răzvan

Inspirat de articolele precum „Preferatele lunii…“, m-am gândit să pornesc o serie nouă de articole pe stil. Mai exact, în fiecare lună îți voi prezenta ce elemente vestimentar aleg să port cu precădere, în ce combinații și, cel mai important, de ce le-am ales. În felul acesta sper să te ajut nu doar să-și găsești inspirație din combinațiile pe care le fac eu, dar și să descoperi și să încerci unele elemente de care poate te-ai ferit până acum. Și eu am spus despre unele haine că nu le-aș purta vreodată, fără să le probez, deci nu știam dacă mi se vor potrivi sau nu. Schimbarea de perspectivă a venit din pură curiozitate. Am vrut să experimentez noi combinații, noi culori, noi branduri.

Cu alte cuvinte, nu trebuie să te ferești să porți anumite haine doar pentru că tu consideri că nu-ți plac sau nu ți se potrivesc, așa că trebuie măcar să probezi, să combini și abia apoi să te convingi. Părerea mea a fost întotdeauna că nu există articole vestimentare urâte, ci doar combinați nefericite. Evident, mai intervine și percepția ta asupra lor. E greșit dacă ți-ai format o idee cum că un anumit element vestimentar este pentru o anumită categorie de vârstă, ori că se poate purta doar într-un anumit stil. Așa cum am spus-o de nenumărate ori, alegerile din modă sunt mai libere ca niciodată, iar sintagme precum „nu mai este la modă“ sau „nu se mai portă culoarea X“ sunt folosite tot mai rar. Trendurile sezoniere au dispărut în mare parte, moda de lux se împletește extraordinar cu moda de stradă. Ba mai mult, streetwear a ajuns să fie considerată nișă de lux. De-asta le vezi de-acum și pe podiumurile de catwalk.

Un alt lucru pe care vreau să-l înțelegi din demersul meu este acela că este foarte important să-ți construiești o garderobă unitară, din elemente modulare. Adică, să investeți în haine pe care le poți purta în mai multe combinații, să-ți investeși banii cu cap și să nu cumperi din impuls. Sfaturile mele?  

  1. Nu cumpăra niciodată o haină dacă nu o poți purta în alte trei combinații cu ce ai acasă.
  2. Investește în piese cheie, pe care le poți purta mai mulți ani în mai multe combinații. Îți explic mai jos
  3. Nu cumpăra ca alții.

Pe scurt, dacă vrei să ai o garderobă unitară din care să reiasă mai multe combinații, să ai haine de care să nu te plictisești după o scurtă perioadă de timp, ori să le porți foarte rar din cauza limitărilor impuse de culori, croi, cumpără conștient de ce ai deja acasă. Astfel, vei ajunge să ai o întreagă garderobă modulară, din care poți obține o mulțime de combinații. Cu alte cuvinte, orice haină sau accesoriu nou cumpărate nu vor face altceva decât să-ți compleze garderoba, nicidecum să o divizeze ori să-ți creeze limitări.

Sfatul pe care îl dau oricui și poate cel mai important pe care ți-l pot da este legat de elemente cheie, element vedetă din garderoba ta. Este important să ai câteva haine simple, versatile, de foarte bună calitate pe care te poți baza oricând. Haine de la care te poți apuca să contruiești o ținută nouă, una care să iasă de fiecare dată în evidență. Mă refer acum la pantofi, jachete, paltoane sau accesorii. O jachetă din piele naturală, de exemplu. La fel și un palton sau o pereche de pantofi. Jeanșii, cămășile, tricourile și alte accesorii sunt în general haine de consum, pe care le schimbi destul de des și pe care nu te poți baza prea mult timp. În schimb, o jachetă de piele te poate ține lejer câțiva ani buni fără teama că își va pierde din calitate. Aceste piese cheie sunt și atemporale.

Cum adică să nu cumpăr ca alții?! În primul rând, majoritatea cumpără haotic, din impuls și fără să se gândească la șifonierul de acasă. Nu fă ca ei. În al doilea rând, n-am fost niciodată de acord cu cei care își cumpără un element vestimentar doar pentru că l-au văzut la altcineva. Nu intră în contradicție cu acest material ce tocmai am spus. Sunt total de acord să te inspiri, cu toții o facem. Însă, una este să te inspiri și alta să încerci să copiezi. Nu este nimic greșit să încerci să copezi conștient pe cineva care-ți place, mai ales dacă ești conțient că nu ești suficient de priceput în ați alege hainele. Însă, este fundamental greșit să copiezi inconștient, fără să te gândești dacă ție ți se vor potrivi. Aveți aceeași statură? Culoare a părului? De aceea n-am fost niciodată de acord cu cei care își cumpără un lucru doar pentru că au văzut la o vedetă ori la cineva pe care ei admiră.

Așadar, hai să vedem împreună care sunt articolele mele preferate pentru luna noiembrie. 

Palton 

clinceanu mihai răzvan
Palton Zara, Pandantiv COS, Bluză HUGO Boss

 

Simplu și versatil, un palton reprezintă un element foarte bun în jurul căruia să-ți construiești o ținută. Poți alege fie unul clasic, într-o culoare ușor de adaptat sau poți opta pentru ceva ieșit din comun și astfel să evidențiezi unele ținute de altfel simple și anoste în acest sezon. Cu un palton simplu poți crea fie ținute elegante, fie smart-casual. Vrei o ținută clasică, elegantă? Asortează-l cu o pereche de pantofi sau botine, pantaloni chinos sau de stofă și o cămașă. Prefer smart-casual? Jeans, un tricou simplu, un cardigan și o pereche de sneakers.

Botine Chelsea

clinceanu mihai răzvan
Botine Emporio Armani

 

Nici nu știu a câta oară îți recomand acest model de încălțăminte, dar fiind faptul că sunt pe lista mea cu articole preferate n-aveam cum să nu le amintesc. Odată cu venirea sezonului rece botinele Chelsea reprezintă prima mea alegere când vine vorba de încălțăminte. Versatile și foarte comode, botinele pot fi adaptate cu ușurință multor variante de ținute. La fel ca și paltonul, acestea pot fi asortate atât la ținute elegante, dar și la variante casual sau smart casual. În plus, dacă alegi să investești corect într-o pereche de calitate, din piele naturală le vei putea purta lejer câțiva ani.

Bluze

clinceanu mihai răzvan
Palton Zara, Bluză HUGO Boss, Jeans Bershka, Botine Emporio Armani, Ochelari Ray-Ban

 

Bluzele cu mânecă lungă, fie că vorbim de modele simple, cu print, colorate, cu mânecă raglan, cu guler în V reprezintă o alegere excelentă pentru sezonul rece. Asta cu atât mai mult dacă nu ești un mare fan al layeringului, adică al multor straturi de îmbrăcăminte pentru un confort termic. Jeans, o bluză și o jachetă și gata, ținuta-i gata! Sfatul meu? Nu le purta niciodată direct pe corp, mai ales dacă nu au o cpătușeală din fibră naturală. Cele mai multe dintre bluze au un interior flaușat, din material sintetic de aceea este de evitat să le porți direct pe piele. Acest aspect este valabil în vazul oricărui element vestimentar sintetic. Evită să porți direct pe piele. Prin transpirație anumite elemente chimice sintetice din componența materialului pot intra în contact cu pielea ta și implicit poți pătrunde în organism prin pori. Așa că, direct pe peiele doar bumbac și materiale naturale. Evident, doar în cazul în care nu vorbim de articole sport, special concepute pentru a fi purtate direct pe piele.