VIDEO | Kinetoza – Ce este, cum te afectează și de ce tu habar n-ai

Riscăm să devenim o planetă de amețiți cronic, odată ce-am făcut trecerea de la Secolul Vitezei la Secolul Informației, iar conectarea permanentă la fluxurile de date, la muzică și la filme online, la jocuri virtuale și la cinematografie dinamică o să adauge în vocabularul general un nou cuvânt: kinetoză. Ține-l minte, e denumirea științifică pentru răul de mișcare, cel de care suferi tu, copilul tău și de care e posibil să sufere și pisica ta. Unii medici sunt chiar de părere că acest sindrom va deveni specific mileniului trei, cel în care simbioza ta cu tehnologia va deveni tot mai strânsă. Dacă ai văzut Johnny Mnemonic, o să înțelegi mai bine.

Până la cyber-implanturi și upgrade-uri bionice ale ființei tale trupești mai e cale lungă, dar calea asta e pavată cu tablete, telefoane inteligente, e-readere, ochelari virtuali, jocuri 3D, cinematografe în care te rostogolești odată cu protagoniștii. Toate aceste dispozitive și instalații pot să-ți provoace însă kinetoza – starea aia care pe vremuri se numea rău de mișcare. Kinetoza e cu noi din preistorie, precum tuberculoza, și a evoluat mână în mână cu specia noastră. Odată inventată roata, a apărut răul de căruță, strămoșul răului de mașină. Simultan cu prima barcă improvizată s-a născut și kinetoza numită rău de mare. Aerostatele și apoi aeroplanele ne-au adus plocon o altă kinetoză – răul de avion. Ce credeai, că o să se oprească aici?

Dispozitivele moderne dedicate amuzamentului tău și informării tale s-au pliat pe hibele ereditare biologiei noastre complicate și au dus răul de tehnologie pe noi și noi culmi. Te joci pe tabletă în tren sau pe bancheta din spate? Stai la volan cu ochii în GPS? Starea aia dubioasă pe care începi să o simți după zece minute se cheamă kinetoză și este moștenitorul de drept al răului pe care străbunii tăi născuți în 1978 îl trăiau atunci când citeau din mersul Daciei. Kinetoza asta păcătoasă o să-ți strice seara de film la IMAX sau distracția pe consolă cu tovarășii tăi. Există însă moduri să previi sau să tratezi aceste simptome deloc plăcute, ca să te poți bucura în voia cea bună de viața în mileniul tehnologiei.

Ne-a spus totul despre asta doamna doctor Mădălina Georgescu, expert în asemenea probleme, cu un deceniu și jumătate de experiență. Ascultați cu luare-aminte!