Românii sunt pesimiști, dar depinde doar de tine să fii optimist

Zilele trecute am citit un sondaj de opinie realizat de Inscop Research, iar rezultatele sale confirmă ceea ce văd în fiecare zi pe lângă mine: românii sunt pesimiști.

Astfel, 58.8% din populație consideră că în România lucrurile merg într-o direcție greșită, iar sondajul a inclus opt motive concrete de îngrijorare din perspectiva omului obișnuit. Știi ce mi-a atras mie atenția? Că cel puțin jumătate dintre aceste îngrijorări pot fi eliminate chiar de noi, prin modul în care gândim și acționăm în viața de zi cu zi. Să le luăm pe rând.

Starea de sănătate

Dintre românii care consideră că România merge într-o direcție greșită, 20% au afirmat că principalul motiv de îngrijorare este starea de sănătate. Totuși, în mare parte, starea sănătății tale depinde doar de tine. Renunță la fast food și mănâncă sănătos, renunță la leneveala de weekend de pe canapea și ieși în parc la alergat, nu te mai baza pe spitalele de stat și fă-ți o asigurare medicală la o clinică sau la un spital privat.

Scăderea veniturilor

17.8% este procentajul celor care sunt îngrijorați că vor avea venituri în scădere. Dacă te numeri printre ei, poate este momentul să ceri o mărire de salariu, să-ți cauți un alt job sau, dacă actualul post îți place foarte mult, caută o activitate suplimentară din care să faci bani.

Îți place să scrii? Caută o colaborare editorială cu un site care abordează un stil asemănător cu al tău. Îți place să promovezi diverse lucruri? Găsește o colaborare ca PR pentru o firmă de mici dimensiuni, care are nevoie ocazional de astfel de servicii. Gândește-te cum poți să faci bani dintr-o pasiune pe care o ai. Cine știe, poate o vei transforma într-un job.

Pierderea locului de muncă

Alți 13.3% dintre români se tem că vor rămâne fără loc de muncă. Poate din vina lor sau poate din cauza domeniului mai puțin profitabil în care activează. Indiferent de situație, sfatul meu este același: încearcă să obții o sursă suplimentară de venit sau să-ți găsești un alt loc de muncă.

Creșterea prețurilor

Pentru 11.1% dintre români, creșterea prețurilor reprezintă un motiv de îngrijorare. Din păcate, tu nu poți controla prețurile la apartamente, vacanțe sau mâncare, însă, dacă nu faci deja asta, poți să începi să economisești. Renunță la cheltuielile inutile (da, mă refer în special la țigări, cafele în exces sau alcool) și pune un ban deoparte pentru a te feri măcar parțial de o eventuală perioadă cu creșteri de prețuri.

Calamități naturale

Un român din 20, adică 5.1% din populație, este îngrijorat de perspectiva unor calamități naturale. Întrucât nu poți controla vremea și cu atât mai puțin clima, concentrează-te pe ceea ce poți să faci. Încheie o asigurare pentru locuință și, eventual, pentru bunurile importante pe care le ai, pentru a putea recupera măcar parțial contravaloarea acestora în cazul în care va fi nevoie.

Asupra celorlalte elemente din cadrul sondajului nu prea ai cum să acționezi în mod direct. Nu poți controla izbucnirea unui război, care reprezintă o îngrijorare pentru 17.3% dintre români, la fel cum nu ai o influență directă asupra climatului politic din țară, care reprezintă un aspect ngativ pentru 6.9% dintre români. De asemenea, nu ai o influență directă asupra schimbărilor de mediu (2%).

Prin urmare, sfatul meu este să te concentrezi pe lucrurile pe care le poți controla singur și care îți pot îmbunătăți viața. Iar din când în când nu uita că fericirea vine în doze mici și se hrănește mai ales cu experiențe și mai puțin cu bunuri de consum.