[VIDEO] Fă-ți propriul ulei pentru barbă
Te-ai conformat modei și ți-ai lăsat barbă. Ești mândru de ea, te bucură când prietenii o admiră și posibil să fie geloși atunci când fetele se uită cu admirație. Ar fi mare păcat să nu ai grijă de barba ta corespunzător.
Pe lângă șampon, tuns și contur, barba are nevoie și de un ulei special care ajută părul să devină moale și ușor de aranjat. Cel mai eficient este uleiul care se dă după spălat. Acesta înmoaie, hrănește și ajută la o mai bună așezare a firelor de păr. Pe piață există o gamă variată de produse, de la diferite branduri, însă, toate sunt compuse din aceleași ingrediente, în combinații și proporții diferite – uleiurile esențiale. Singura diferență o reprezintă ambalajul, cantitatea și.. prețul. Pentru 10g de ulei plătești în medie cam 35 RON, dar se poate ajunge și până la 55 RON.
Am testat mai multe uleiuri, în ultima perioadă, de la mai multe branduri și m-am gândit să îmi prepar singur uleiul, cu bani mai puțini și în orice combinație doresc. Prin urmare, m-am gândit să îți dezvălui și să îți arăt și ție câteva combinații posibile.
În primul rând, ai nevoie de uleiuri esențiale. Le găsești la plafar și pe siteuri de specialitate. Prețul lor ajunge cam la 10 RON pentru 10ml. Ai nevoie de trei uleiuri de bază: ricin, jojoba și tea tree. În plus, poți adăuga unul pentru miros.
Uleiul de ricin este recunoscut pentru acțiunea sa benefică asupra părului. Acesta hrănește și ajută la o creștere mai rapidă. Uleiul de jojoba, de asemenea, ajută la hrănirea și întreținerea părului și în plus ajută la reglarea excesului de sebum. Poate fi înlocuit cu ulei de cocos. Uleiul de tea tree este un excelent antibacterian și antiseptic, curăță și purifică firul de păr, dar și tenul.
Pentru un anume miros ești liber să alegi dintr-o gamă extrem de variată. De la mirosul clasic puternic de mentă, oregano, rozmarin sau scorțișoară până la mirosul de lavandă sau migdală. Aici tu alegi în funcție de personalitatea bărbii tale. Atenție însă că aceste uleiuri sunt extrem de concentrate, câteva picături fiind suficiente pentru a aromatiza o cantitate mare de lichid.
Eu nu am respectat o rețetă anume. În funcție de ce îți dorești de la uleiul pe care îl prepari, stabilești proporțiile. Dacă ai nevoie să îți crească părul mai repede, pui mai mult ulei de ricin. Dacă în schimb te confrunți cu exces de sebum, poți să pui mai mult ulei de jojoba. Singurul lucru pe care ți-l recomand este să ții cont de uleiul pentru miros. Nu pune mai mult de 3-4 picături. De obicei este extrem de concentrat și nu ai nevoie de prea mult pentru un miros puternic. Altfel riști să nu mai distingi mirosul.
Te sfătuiesc să încerci acasă preparea unui astfel de ulei. Barba ta va spune mulțumesc și va fi mai fericită. O vei putea aranja așa cum îți dorești, va fi mai moale și mai plăcută la atingere. Pe lângă asta, uleiul este bun și pentru pielea din zona bărbii. Cu aproximativ 50 de RON poți prepara o cantitate de trei până la patru ori mai mare decât orice cantitate pe care o găsești pe piață, la același preț.
Iată cum am preparat noi uleiul pentru barbă.