Cinci prognoze economice pentru 2019

În mod tradițional, finalul unui an este acompaniat de numeroase planuri și speranțe pentru un an nou cât mai bun. Totuși, în locul unor speranțe iluzorii este mai bine să căutăm și să înțelegem adevărul, pentru a încerca să fim cât mai pregătiți pentru noile provocări care ne așteaptă.

De altfel, anul 2018 a fost unul dintre cei mai agitați din ultima perioadă, ca urmare a unor decizii radicale care au influențat economia mondială, concomitent cu o serie de decizii ale autorităților române care au potențialul de a bulversa complet economia în 2019. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că situația noastră este înrăutățită din cauza unor evenimente externe pe care nu le putem controla, “reușim” să ne dăm și singuri cu stângul în dreptul.

Economia mondială, în prag de recesiune

Următoarea criză economică ar putea fi mai aproape decât crezi, dacă luăm în calcul cele mai recente evenimente care afectează economia. Volatilitatea puternică a burselor este unul dintre semnalele care dau cel mai mult de gândit, în contextul în care principalii indecși bursieri din SUA au scăzut deja cu peste 20% comparativ cu cel mai înalt nivel din 2018, iar marile burse europene au încheiat anul pe roșu.

În plus, companiile din China sunt supraîndatorate, Franța trece prin criza Vestelor Galbene, Marea Britanie nu știe încă dacă și cum va părăsi Uniunea Europeană în martie, iar alegerile europarlamentare din luna mai ar putea conduce la o creștere a influenței partidelor populiste și anti-europene.

Economia României, sub asediu

Ordonanța de Urgență prin care sunt introduse modificări la Codul Fiscal începând din 1 ianuarie 2019 va avea numeroase efecte negative asupra economiei românești. Astfel, te poți aștepta la dobânzi mai mari pentru credite, concomitent cu scăderea gradului de îndatorare la 40% din venituri.

În plus, serviciile de telecomunicații și utilitățile se vor scumpi din cauza unor noi taxe impuse companiilor din domeniu, în timp ce fondurile private de pensii au toate șansele să dispară la jumătatea anului viitor, din cauza cerințelor de capital complet nerealiste solicitate administratorilor.

Piața imobiliară începe să scadă

Vânzările de locuințe au scăzut puternic în a doua jumătate a anului 2018, iar trendul se va menține și în 2019 ca urmare a elementelor enumerate la punctul anterior. În plus, condițiile mai dificile de creditare îi vor determina pe români să fie mai prudenți înainte să se arunce la un nou credit bancar.

Atunci când cererea este mai mică, efectul natural este o scădere a prețurilor, iar o serie de analiști anticipează deja o scădere cu cel puțin 20% a prețurilor la imobiliare în următorii doi-trei ani. Cert este că în prezent nu are sens să cumperi o locuință, cu excepția cazului în care ai neapărat nevoie de un nou acoperiș deasupra capului. În plus, în această ultimă situație poate ar fi mai indicat să apelezi, cel puțin temporar, la chirie.

Salariile vor crește mai lent

Toate aceste presiuni externe și interne vor determina un comportament mai prudent din partea companiilor în ceea ce privește bugetele alocate salariilor. Prin urmare, ne putem aștepta ca anul viitor salariile să crească, dar într-un ritm mai lent decât cel din ultimii ani, mai ales că și ritmul de creștere al economiei va fi mai mic: Banca Mondială estimează o creștere economică de 4.5% în 2019 și de 4.1% în 2020, în scădere comparativ cu prognoza de 5.1% pentru 2018 și cu creșterea de 7% înregistrată în 2017.

Inflația va continua să crească

Creșterea prețurilor practicate de o serie de companii din domenii strategice ale economiei va avea ca rezultat o creștere a inflației. Concomitent cu o creștere mai lentă a salariilor, înseamnă că anul viitor situația financiară a celor mai mulți români se va înrăutăți.

Din păcate, soluțiile sunt aproape inexistente: dobânzile la depozitele bancare nu acoperă rata inflației nici măcar în prezent, bursa este în scădere și are un viitor incert, iar investițiile în active riscante pot conduce la pierderi mari pe termen scurt și sunt recomandate doar profesioniștilor.

Concluzii

Într-un climat economic atât de pesimist, cel mai bun sfat pe care ți-l pot da pentru 2019 este să investești în tine. Investește bani în cursuri de perfecționare în domeniul tău sau, din contră, într-un domeniu complet nou care te atrage, în cazul în care vrei să-ți schimbi meseria.

Acest lucru îți va deschide calea către noi oportunități, iar în momentul în care va sosi o nouă criză vei avea avantajul de a fi flexibil și de a putea lucra în mai multe domenii.