Praga, în ajun de Crăciun

Processed with VSCO with a4 preset

Pentru că am fost de curând în Praga, m-am gândit să îți povestesc puțin experiența mea și să îți fac o lista cu lucruri de făcut și locuri de vizitat. Asta în cazul în care nu m-ai urmărit pe Instagram unde am postat cam tot ce am făcut și pe unde am fost. Însă, pentru cei care nu ne-au urmărit activitatea pe Instastory, am pregătit un material mai detaliat. Praga, în ajunul Crăciunului este incredibil de frumos, luminos și mai ales cu miros îmbătător de vin fiert, castane coapte și ciocolată caldă, la orice colț de stradă. 

Praga

Să începem cu începutul – cazarea. Ceea ce am recomandat și o voi face în continuare, indiferent de destinație, este Airbnb. Pe lângă varietate, poți găsi apartamente foarte cool la prețuri accesibile. Fii doar atent să citești câteva review-uri înainte de a lua o decizie și totul va fi bine. Dacă ești genul care prefera hotelurile, îți recomand Hilton sau, ceva mai în centru, President. Ambele sunt decorate pe gustul meu, în stil modern, minimalist. Însă, poți sta la două-trei străduțe distanță de kilometrul zero mult, mult mai iefin. 

Dacă îți place să o iei la pas prin oraș, începi cu străzile din centrul istoric. Clădirile datează din sezonul XX și nu au suferit nici un fel de modificare. Aici te poți bucura de o atmosferă plăcută, piața fiind animată de muzicieni și diverse prestații artistice. Întreg orașul are o arhitectură veche însă foarte bine îngrijită, fără prea multe culori și reclame gigant atârnate pe fațade.

Charles Bridge este un alt punct pe care nu trebuie să îl ratezi dacă ajungi în Praga. Podul datează din secolul XV și face legătura dintre centrul istoric și Prague Castle prin traversarea râului Vltava. De asemenea, Prague Castle este cel mai popular punct de atracție printre turiști, cu siguranță nu ai cum să îl ratezi. Îți recomand să îți iei un bilet pentru un tur complet pentru a vizita și catedralele Sfântul Vitus, Bazilicaca Sfântul George odată cu vizita la castel. 

Una dintre activitățile prin care se relaxează localnicii este o vizită la teatru pentru un spectacol de păpuși. Da, teatrul de păpuși este foarte popular printre locuitori, la fel și magazinele de unde poți achiziționa o marionetă ca și suvenir. Sunt zeci de magazine de acest gen, nu ai cum să le ratezi. Dacă îți permite timpul, te poți opri la National Marionette Theatre sau Theatre Spejbla&Hurvinek pentru o astfel de prestație artistică. 

O altă experiență de care te poți bucura este o plimbare pe râul Vltava. Poți opta pentru o croazieră de o oră sau două unde poți servi și masa în timp ce admiri clădirile istorice dintr-o altă perspectivă. 

După o zi plină, tot ce vrei este să te așezi undeva comod și să mănânci de ce nu ceva local. Ar fi păcat să nu încerci mâncarea tradițională, așa că îți recomand un restaurant din centrul istoric cu specific tradițional: Mlejnice. Încadrat perfect în peisaj, restaurantul este decorat în stil tradițional ceh, autentic. Îți recomand koleno, un ciolan de porc care este gătit în bere neagră, cu o crustă aurie și crocantă. Pe listă mai poți trece pivo, berea cehă sau vepro-knedlo-zelo, un preparat cu găluște, carne de porc și varză murată călită. 

Dacă ai în plan să mergi în Praga în ajunul sărbătorilor de iarnă îți recomand să treci pe la Târgul de Crăciun. La fel ca și la noi, există mai multe piețe și străduțe tematice, însă cel principal și cel mai mare de altfel se află în centrul istoric al orașului. Piața este încojurată de clădiri înalte, biserici și muzee, iar în centru este monumentul Jan Hus. După ce ai înghețat bine printre tarabe și atracții turistice poți să te încălzești la unul dintre multele restaurante din zonă.

Processed with VSCO with c8 preset
Processed with VSCO with c8 preset
Processed with VSCO with c8 preset
Processed with VSCO with c8 preset